Foto: Andrew Quilty

Talibaner: Det väntar om Biden inte uppfyller löfte

Talibanerna vädrar morgonluft när USA tar hem trupper och afghanska regeringens soldater flyr. SvD har träffat talibaner i Afghanistan som berättar om framtidsplanerna – och vad som kan ske om USA:s president Joe Biden inte uppfyller Donald Trumps löfte.

Publicerad

KABUL Vägen som leder fram till kliniken är så dålig att det förmodligen skulle gå snabbare om vi bestämde oss för att promenera. Som en frusen leråker, full av rännilar och djupa kratrar. Det är resultatet av talibanernas fjärrutlösta vägbomber – så kallade IED:er – som använts för att hindra den afghanska armén från att ta sig in i området.

Vi har varit på väg sedan innan gryningen. Nu kastar den lågt stående eftermiddagssolen långa skuggor över det bergiga, snöklädda landskapet. När vi kliver ur bilen på parkeringen omringas vi av nyfikna människor: män i svarta turbaner och huttrande småpojkar i tunna jackor och de nakna fötterna instuckna i badtofflor. En grupp kvinnor i blå burkor slår ner blicken och skyndar in genom dörren till väntrummet när de får syn på främlingarna.