Frågan som får talibanerna att bråka

Talibanernas politiske ledare Abdul Ghani Baradar förhandlade fram avtalet med USA i Qatar. I veckan ryktades han ha blivit ihjälskjuten av en annan talibanledare.
Talibanernas politiske ledare Abdul Ghani Baradar förhandlade fram avtalet med USA i Qatar. I veckan ryktades han ha blivit ihjälskjuten av en annan talibanledare. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Ryktet om talibanledaren Abdul Ghani Baradars död var överdrivet. Samtidigt är det tydligt att det finns konflikter mellan olika fraktioner inom talibanerna. Det är särskilt en fråga som väcker oenighet.

Publicerad
Klippet där talibanledaren Abdul Ghani Baradar förnekar sin död visar att han försvagats, enligt Martine van Bijlert.

Klippet där talibanledaren Abdul Ghani Baradar förnekar sin död visar att han försvagats, enligt Martine van Bijlert.

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT
Annons

Den 16 augusti 2019 sprängdes en bomb i en moské, mitt under fredags­bönen, i Kuchklak, en förort till pakistanska staden Quetta. Fyra dödades och 22 skadades.

Det hade kunnat vara en terrorattack likt många andra, men det speciella var att moskén ofta besöktes av afghanska talibanledare som tog sin tillflykt till Quetta efter USA:s invasion 2001. Och just den dagen var det talibanernas högste ledare Haibatullah Akhunzada som skulle leda bönen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons