Annons
X
Annons
X

Talanglistan

I dag presenterar karriärnätverket 4potential den andra versionen av listan med talanger som är på frammarsch. Här kan du läsa om de topp-placerade samt se hela topp 100-listan.

Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

1. Fredrik Olsson, 37 år, H&M:s expansionschef

Fredrik Olsson ser sin egen framgång som ett resultat av sina kollegors arbete.

– Det viktiga är hur hela teamet landar resultat ihop, säger han till SvD Näringsliv med skånsk dialekt tydligt klingande.

Fredrik Olsson kom till H&M för omkring tretton år sedan, strax efter att ha tagit dubbelexamen som civilingenjör i maskinteknik från Lunds tekniska högskola och som civilekonom mot internationell handel vid Lunds universitet. Därefter har han gjort karriär och sitter nu i H&M:s ledningsgrupp som företagets expansionschef.

På vägen har han hunnit med att jobba på H&M:s designkontor, som business controller och som expansionsansvarig för Nordamerika. När han kände att han var på gränsen att klara ett jobb fullt ut stod alltid en ny utmaning för dörren.

– Jag fick tidigt mycket ansvar och är tacksam mot kollegor och chefer som särskilt under mina tidiga år hade tålamod med mig, och som lät mig göra egna misstag och hjälpte mig växa. Kombinationen av stöd och nya utmaningar har varit grunden i min utveckling.

Hur gör du nu för att ta vara på andra talanger?

– Det är superviktigt att se människor som försöker, utmana dem och uppmärksamma bra saker som de gör. Men man måste också tillåta medarbetare att testa nya saker och att göra fel.

Annons
X
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

2. Christina Åqvist, 35 år, vd Elfa Distrelec

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Christina Åqvist, vd Elfa Distrelec

Christina Åqvist springer gärna ultramaror eller bergsmaror. Hon anser att inställningen som krävs för att springa ett tiomilslopp har hjälpt henne i utmanande situationer på jobbet. Såväl i löparspåret som på kontoret handlar det om att mobilisera, fokusera på målet och att aldrig ge upp, enligt Christina Åqvist.

Hon började sin karriär som affärsjurist på advokatfirman Vinge och fortsatte som strategikonsult vid the Boston Consulting Group. Därefter väntade börsnoterade B&B tools. Nu är det lite mer än två år sedan hon började att arbete på Elfa Distrelec. Hon gick in som försäljningschef för den svenska marknaden, och har därefter utsetts till årets unga chef vid chefsgalan och årets Ledare 2012 av Ledarstudion och 4potentials. Vid årsskiftet gick hon från att vara företagets vice vd till att bli vd.

– Som konsult viskade jag våra kunder i örat. Det skapade ett sug efter att få äga frågan själv. Nu ansvarar jag ytterst även för resultatet, säger Christina Åqvist.

Efter två år med omorganisationer på Elfa Distrelec strävar Christina Åqvist nu efter att skapa stabilitet i organisationen. Hon vill arbeta nära sina medarbetare, som ett stöd och bollplank, för att locka fram fler intraprenörer på företaget.

– Mitt mål är att skapa starka och självgående ledare och bygga en kultur som när ständig utveckling. Jag tror att det är farligt om man som ledare gör sig oersättlig.

Vad kännetecknar en talang för dig?

– Alla människor har ju talang. Det handlar om att hitta sitt rätta element för att nå sin potential. När det som man gör rimmar med ens inre drivkraft och kapacitet, då har man alla förutsättningar för att bli bra på det.

Vilken är den enskilt viktigaste faktorn för att du skulle nå hit i karriären?

– Jag är orädd och lyssnar inåt. Jag har inte tänkt på ”måsten” eller normer, utan utgått från mina drivkrafter. Brinner jag för det jag gör känner jag trygghet i att kraften finns för att nå målet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  3. Marcus Jacobsson, 36 år, global senior affärschef för hälsa på Oriflame

  Marcus Jacobsson utsågs tidigare i veckan till Årets ledare bland så kallade young professionals. Priset delas ut till den av 4potentials medlemmar som har visat störst prov på ett starkt ledarskap under det föregående året. 4potentials vd, Fredrik Andersson, beskriver Marcus Jacobsson som karismatisk, lösningsorienterad och med en imponerande improvisationsförmåga.

  – Han är fantastisk på att motivera och inspirera, en global ledare som pratar lag.

  Som 19-åring var Marcus Jacobsson bland de 20 bästa 100 meter i löpning. Yrkesbanan började han med att studera industriell ekonomi vid Linköpings tekniska högskola där han vann pris för bästa marknadsföringsuppsats. Därefter var han trainee på Exportrådet.

  Marcus Jacobsson har varit inblandad i ett par start-ups, så som ett management konsultföretag innan han 2007 började arbeta för Oriflame. Nu leder han ett lag på 30 människor och har lanserat hälsoprodukter som en del av Oriflames utbud i 42 länder.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: INA NEDERDAL/ODALISQUE MAGAZINE Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  4. Caroline Kummelstedt, 23 år, grundare eget klädmärke

  Foto: INA NEDERDAL/ODALISQUE MAGAZINE

  23-åriga Caroline Kummelstedt fick entreprenörskapet i arv. Både far och farfar har varit föregångare. Själv har hon skapat designmärket och företaget med hennes namn. Med bas i Milano har hon satsat på att skapa feminina och moderna klassiker i kvalitativa material. All produktion sker vid fabriker i Portugal.

  Caroline Kummelstedt gick på företagsinriktat gymnasium och redan där startade hon två företag. I Nya Zeeland startade hon ett café och 2011 kom hon ut med en bok om företagande. Modebanan började med studier i italienska Florens.

  Vilken är den enskilt viktigaste faktorn för att du skulle nå hit i karriären?

  – Jag har gått min egen väg, utan att kompromissa, har tagit mig längst. Jag tror att det är viktigt att lita på sin egen känsla och gå efter sina egna beslut. Inte låta andra influera en.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: DUSTIN Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  5. Georgi Ganev, 37 år, vd Dustin Group

  Foto: DUSTIN

  Georgi Ganev

  Georgi Ganev började sin karriär med talteknologi, innan smartphonen slog igenom. Nu är 37-åringen vd på elektronikkedjan Dustin sedan ett och ett halvt år tillbaka.

  Georgi Ganev har läst till civilingenjör vid Uppsala universitet. Han började därefter jobba för en av Kinneviks leverantörer, innan han tog steget till Stenbecksfärens huvudbolag Kinnevik för att jobba med produktledning och försäljning. Han har även varit marknadschef och vd för Bredbandsbolaget, och konsumentchef på Telenor.

  Enligt Fredrik Andersson var Georgi Ganevs på rätt plats vid rätt tidpunkt, och lyckades städa upp företaget. Själv har Georgi Ganev uppgett att han lägger 80 procent av sin tid på rena ledarskapsfrågor, och resterande på operativa uppgifter.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  6. Claudia Olsson, 30 år, entreprenör

  Hon beskrivs av Fredrik Andersson som ”underbarnet” som vuxit upp till ett framtidslöfte. Claudia Olsson har studerat på Handelshögskolan i Stockholm och på KTH, utsetts till årets Nova av talangnätverket med samma namn och hon är första svensk som har studerat vid Singularity university 2010.

  Numera arbetar hon för det amerikanska universitetet som rådgivare och föreläsare inom globala utmaningar och möjligheter. Samtidigt utvecklar hon ett par nya företag, såsom Catalyze Delta Group. Ett företaget som arbetar med marknadsinformation och teknikutveckling.

  Förutom teknik brinner Claudia Olsson för hälsa. Hon har arbetat som chef vid organisationen Access Health i Singapore och Sydostasien. Innan dess arbetade hon på FN med att identifiera och sprida innovationer inom global hälsa.

  Vilken är den enskilt viktigaste faktorn för att du skulle nå hit i karriären?

  – Jag tror att det är en kontinuerlig strävan efter att försöka göra skillnad, och förstå den tekniska utvecklingen och hur den kan appliceras, säger Claudia Olsson.

  Hon fick svenska och polska hemifrån, men har även studerat tyska, franska, engelska och japanska. Som tonåring var hon med i Raoul Wallenbergs Akademi för unga ledare som initierats av Nina Lagergren för att inspirera unga i Sverige att göra skillnad genom gott ledarskap.

  Fredrik Andersson är övertygad om att hon kommer att fortsätta sin karriär i Raoul Wallenbergs anda.

  – Om Christina Åqvist gör näringslivskarriär så gör Claudia Olsson FN-karriär, säger Fredrik Andersson.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 8 av 8

  Hela topplistan

  Hela listan:

  7 Susanne Holmström, Tele2, Head of Customer Operations

  8 Linda Jansdotter Larsson, SEB, Global head of trading operations

  9 Susanne Najafi, Unity Beauty Group, Founder and CEO

  10 Mai-Li Hammargren, Mutewatch AB , CEO and Founder

  11 Lisa Lindström, Doberman, Managing Director and owner

  12 Jamal El-Mosleh, IMMUNICUM, CEO

  13 Erik Björkman, Oriflame, Area director Moskva

  14 Andreas Ringman Uggla, The Boston Consulting Group, Principal

  15 Jonas Regnér, Gooh/ Lantmännen, Executive director

  16 Jonas Högström, SSAB AB, Global product manager

  17 Christoffer Malmer SEB, Global Head of Financial Instit. Coverage

  18 Anna Felländer, Swedbank, Head Macro Research, Chief Economist

  19 Hanna Graflund, Sleyman Department & Stores - part of RNB, VD

  20 Henrik Berndtson, TV4 Gruppen Sport, Head of bus. development

  21 Petra Steenhouwer, Svenska Spel, product category manager

  22 Thomas Ekman, Tele2 Sverige AB, VD

  23 Fredrik Wester, Paradox Interactive, VD och grundare

  24 Anna Björnberg, Handelshögskolan i Stockholm

  25 Sebastian Siemiatkowski, Klarna, grundare och VD

  26 Golnaz Hashemzadeh, Inkludera Invest

  27 Odile Fallenius Advokatfirman, Vinge KB, delägare

  28 Jacob Lovén MTGx, head of bus. development

  29 Fatime Nedzipovska, Lunds universitet samt grundare av Brightful

  30 Erik Schuss, Handelshögskolan i Stockholm (Kårordförande)

  31 Ylva Ekborn, Eniro Voice (118100 and Eniro Finland Sentraali Oy)

  32 Magnus Agervald, Byggmax

  33 Mika Burman Götz, SEB (Internet Banking Private)

  34 Anna Omstedt Lindgren, MedUniverse

  35 Ulrika Lindwall, Film2Home

  36 Nina Bake, Episurf Medical

  37 Helen Agering, Element Lead Management AB

  38 Fredrik Lycke, Amring AB

  39 Mikael Damberg, Socialdemokraterna

  40 Martin Björgell, Handelsbanken

  41 Katarina Widman, SAS

  42 Karin Sinclair, Scandic Hotels

  43 Hannah Meiton, iZettle

  44 Emanuelle Alm, Boston Consulting Group

  45 Caroline Willaume, Stena Line Travel Group

  46 Anders Severin, Inter IKEA Investments

  47 Anders Dahlin, Kung Markatta

  48 Mats Palmquist, Oriflame Head of CIS

  49 David Kruse, OPX Partners

  50 Åsa Hallert Riisberg, EQT

  51 Visar Jaha, Holtback Group

  52 Ingrid Larsby, Arvered Sandvik (Group Strategy)

  53 Fredrik Dalborg, Terumo BCT (Asia Pacific) Limited

  54 Erik Holmberg, Procter & Gamble

  55 Anna Nying, EF Corporate Language Training

  56 Ann Öberg, Svenskt Näringsliv

  57 Jörgen Bergqvist, Scanditoy AB & Alga AB

  58 Caroline Walerud, Volumental

  59 Niklas Delmar, Michaël Berglund Search Group

  60 Sine Ejsing, EF Education First

  61 Jacob Dalborg, Bonnier Books

  62 Niklas Prager, Styrelseordförande Qbtech

  63 Martin Grauers, Scania växellådstillverkning

  64 Lotta Karlsson, Web Guide Partner

  65 Jenny Larsson, Gotlands Energi AB, GEAB

  66 Felicia Sobocki, Frogpearl

  67 Erik Lindberg, Lunds Tekniska Högskola

  68 David Thunmarker, Tiger of Sweden

  69 Annica Axelsson, Strålfors

  70 Sandra Nordenhager, Handelshögskolan i Göteborg

  71 Saana Azzam, Entreprenuer & Economist

  72 Peter Danielsson, Helsingborgs stad

  73 Moa Mossberg, Connecta

  74 Katarina Larsson, Ericsson

  75 Karin Jansson, Microsoft

  76 Johanna Sjöborg, Coop

  77 Johan Uldall-Jörgensen, Accenture

  78 Jens Ganslandt, Accenture

  79 Frida Tydén, Lantmännen

  80 Fredrik Haglund, Tibnor AB

  81 Christian Jonsson, SAAB Group

  82 Anna Lithagen, Swedish Trade Council,U.S. State Dep/Regeringsk.

  83 Anna Bertilson, Accenture

  84 Andreas Hiller, Independent advisor

  85 Tobias Dahlgren, Volvo Trucks Global Brand

  86 Sofia Falk, Wiminvest

  87 Per Östman, Ajilon Consultants

  88 Niklas Truedsson, Unilever Sverige

  89 Märta Jansdotter, Gröna gårdar AB

  90 Martin Alsander, Stampen media Partner

  91 Maria Rankka, Stockholm Chamber of Commerce

  92 Magnus Kenneby, SEQUENT

  93 Julia Norinder, Preera

  94 Jakob Söderbaum, WyWallet

  95 Fredrik Östgren, Nepa

  96 Clara Bodin, Oriflame CIS

  97 Claes de Faire, Resumé

  98 Charlotta Lundberg, (fd Lindahl) Dentally Nordic

  99 Arvid Morin, Ung Omsorg

  100 Viktor Svensson, ÅF

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X