Annons
X
Annons
X

Talangerna lämnar Sverige

Varje år väljer ett antal unga svenska fotbollsspelare att lämna sina klubblag för att bli ungdomsproffs utomlands.

Mer än hälften av dem som tar chansen har utländsk bakgrund.

Och snart kan de svenska ungdomsproffsen bli fler, om Sepp Blatter får igenom sin 6+5-regel.

[object Object]
17-årige John Guidetti tillhör Manchester Citys ungdomsakademi men tränar med AIK under semestern. På den lilla bilden: Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs ungdomssatsning. Foto: JUREK HOLZER OCH SCANPIX

Det internationella fotbollförbundet Fifa med ordförande Sepp Blatter i spetsen arbetar hårt för att få igenom den så kallade 6+5-regeln. En regel som kommer att innebära att klubblag maximalt får ha fem utländska spelare på planen samtidigt och ska tvinga lag att satsa på inhemska lirare.

Men det kan paradoxalt nog innebära att klubbar i Europa istället jagar allt yngre spelare. För att på så sätt kunna peka på att de är fostrade i just deras ungdomsakademi och då inte räknas som utländska spelare.

I början av juni sköts beslutet på framtiden för att man ska undersöka hur funderingarna går ihop med gällande EU-regler.

Annons
X

– Om den regeln klappas igenom kommer ju fenomenet ungdomsproffs att öka. De stora klubbarna kommer att värva fler i yngre åldrar för att de ska räknas som inhemska spelare, säger Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs ungdomssatsning.

Den här sommaren har redan Liverpools Alexander Kacaniklic (Helsingborg) tagit steget upp till reservlaget efter två år som ungdomsproffs och Alieu Darbo lämnar Göteborg och Örgryte för att bli ungdomsproffs i franska Le Mans. Båda har de invandrarbakgrund, liksom John Guidetti, en kille som av förbundskaptenen för ”hans” landslag, P92, Hans Lindbom, beskrivs som en ”fantastisk människa som bara ska bli nummer ett och som inte lämnar någon oberörd”.

John Guidetti tillhör Manchester Citys fotbollsakademi vars lag var bäst i England den gångna säsongen. Och nej, John Guidetti lämnar inte någon oberörd. Han fyllde sjutton i april och är hemma och tränar med sitt hjärtas lag, AIK:s a-lag. Gång på gång poängterar han att han har ett ”jävla bra psyke” och att det behövs.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är lite tuffare i England. Det är hårdare skämt, hårdare skolning. Lyckas du inte så bryr de sig inte om dig och då måste du vara stark mentalt när det går dig emot. Det är inget gullegull, säger John Guidetti som är enormt målmedveten:

  – Förhoppningsvis stannar jag i England och sen får jag a-lagskontrakt nästa år. Kanske får jag spela en a-lagsmatch redan det kommande året. Det tror jag att jag kan göra även om jag kanske får röra mig till en mindre klubb i England för att verkligen få spela. Jag vet att jag är minst lika bra som de bästa, säger han.

  Guidetti understryker att han inte ångrar en sekund att han tog chansen. Trots att det är ensamt ibland och trots att jargongen är stenhård. John Guidetti säger att han känner att han utvecklas hela tiden och att han har rätt karaktär för att lyckas.

  Med på äventyret i England är John Guidettis pappa Mike och han ser två stora skillnader mot i Sverige, tempot och det mentala.

  – Det hymlas inte där. Är du för dålig skickas du iväg. Deras metodik är helt annorlunda. De vill styra sina spelare så att de blir precis så som de vill ha dem. Men jag menar istället att man kan både vara hel som människa och prestera på den högsta nivån. Vi får se hur det blir med Johns spel i City framöver, säger Mike Guidetti.

  Förbundskaptenen Hans Lindbom är inte särskilt förtjust i att svenska fotbollsspelare blir ungdomsproffs. Han tycker att svensk fotboll erbjuder likvärdig verksamhet men han är noga med att säga att förbundet inte går ut med någon form av linje i frågan och att det är spelaren tillsammans med föräldrarna och agenten som får avgöra.

  – Det finns så många orsaker till att flytta utomlands. Det kan vara så att föräldrarna är arbetslösa och att de ser en möjlighet. Eller att spelaren känner att han måste ta chansen när han får den. Vi i klubbarna i Sverige kan ju inte lova att chansen kommer igen. Du måste vara försiktig med att övertala spelarna att inte gå utomlands. Självklart är det tråkigt om de inte lyckas och kommer hem med dåligt självförtroende. Men det händer ju även i Sverige, att spelare inte får komma fram, menar Roger Gustafsson.

  Av de svenskar som är prövar sina vingar i Europa just nu har mer än hälften invandrarbakgrund. Å andra sidan har sjuttiofem-åttio procent av spelarna i Malmö FF:s ungdomsorganisation en sådan bakgrund.

  Mike Guidetti menar att det beror på att det finns ett större ”sociokulturellt driv” hos killar med utländsk härkomst.

  – Hårt uttryckt är det här vägen ut. Vad vill jag bli? Framgångsrik idrottare eller ”svenne”? Svenne betyder åtta till fem och är tråkigt. Fotbollsspelare är en okej identitet, säger Mike Guidetti.

  Förbundskaptenen för sjuttonåringarna, Hans Lindbom, och de två andra viktiga kuggarna i det svenska talangmaskineriet, Roger Gustafsson i IFK Göteborg och Staffan Tapper i Malmö FF, är överens om att det bara finns en väg att gå för svensk fotboll.

  Man måste se till att verksamheten är så bra i Sverige att spelarna stannar hemma.

  – Svensk fotboll har ett trumfkort. Det är att vi kan kombinera skolutbildning med fotboll. Vi kan erbjuda en fullständig gymnasieskola, vilket inte alltid är möjligt utomlands, säger Roger Gustafsson.

  – Vi driver en professionell verksamhet. Vi har lika bra tränare som de utländska klubbarna och det måste vi våga säga. Vi har precis lika bra spelare. Så varför ska man flytta, undrar Staffan Tapper, som poängterar att han förstår att det är lockande med ett nytt språk, en spännande miljö och inte minst att kunna kalla sig för fotbollsproffs.

  På AIK:s träningsanläggning Karlberg konstaterar John Guidetti att han inte tänker ge upp sin dröm.

  – Jag har min målsättning klar. Jag vet vad jag vill lyckas med i livet. Sen kanske jag inte lyckas med allt, men jag måste tro på det. Att vara ungdomsproffs är ett steg på vägen!

  MARTIN RÖSHAMMAR

  Annons
  Annons
  X

  17-årige John Guidetti tillhör Manchester Citys ungdomsakademi men tränar med AIK under semestern. På den lilla bilden: Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs ungdomssatsning.

  Foto: JUREK HOLZER OCH SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X