Annons

”Tålamodet slut hos lärare och forskare”

Mats Ericson.
Mats Ericson. Foto: Stefan Tell

Sveriges framtid som kunskapsnation står på spel. Det är dags att regeringen visar att utbildning lönar sig genom att satsa på lärosätena och på universitetslärarnas och forskarnas löner och villkor, skriver Mats Ericson, SULF.

Under strecket
Publicerad

I höstens regeringsförklaring lyste satsningar på forskning och högre utbildning med sin frånvaro. Det är mycket alarmerande. Forskarnas arbete är en helt nödvändig förutsättning för långsiktig och hållbar samhällsutveckling. Utan forskarnas framsteg har inte politikerna kompletta beslutsunderlag. Trots dessa centrala och viktiga uppdrag är villkoren för universitetslärare och forskare inte konkurrenskraftiga, varken då det gäller lön eller andra villkor. En av tre universitetslärare och forskare har i dag tidsbegränsade anställningar och det spär på otryggheten. Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, kräver att regeringen på allvar satsar på universitetslärarnas och forskarnas löner och villkor.

Stefan Löfvens regering ska arbeta med många tunga områden som till exempel att Sverige ska bli en fossilfri stat, biologisk mångfald ska skyddas, utveckling av hälso- sjukvård och åldringsvård och inte minst få bukt med kriminaliteten. Allt detta ska göras och mer därtill. Politikernas beslut måste bygga på kunskap och fakta. Och kunskap och fakta utvecklas av forskare och lärare på universitet och högskolor. Forskning och utbildning hänger intimt ihop. Det är på högskolan som utbildning av hög kvalitet byggd på forskningsresultat utvecklas. Detta för att studenterna så småningom ska kunna föra ut forskningsresultaten i samhället. Därför blir det märkligt att knappt något sägs om satsningar på högskolan i regeringsförklaringen.

Annons
Annons
Annons