Annons
X
Annons
X

”Talade mer om skattesänkningar än välfärd”

SvD:s Göran Eriksson ger fyra snabba svar om hur Moderaterna inledde valrörelsen.

ANALYS | MODERATERNAS INLEDNING AV VALRÖRELSEN

Vad var överraskande med Fredrik Reinfeldts besked i dag?

Kanske att han talade mer om kommande skattesänkningar än om välfärden. I sitt sommartal inför valet för fyra år sedan lovade Reinfeldt att övertrumfa alla Socialdemokraternas satsningar på välfärden. Nu har de rödgröna stulit greppet, med löftet att i alla lägen föreslå 12 miljarder kronor mer än de borgerliga till kommuner och landsting. På presskonferensen var det dock uppenbart att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg räknar med att återkomma med ytterligare löften om resurser till bland annat sjukvård och rättsväsende före valet.

Skattesänkningarna är heller inga vallöften, utan ”reformambitioner”. Vad är skillnaden?

Annons
X

Det betyder att de ska genomföras om det ekonomiska läget tillåter, enligt Moderaternas definition betyder det att Sverige ska komma tillbaka till ett överskott på en procent i de offentliga finanserna. Det betyder att de tidgast kan bli verklighet 2012, kanske senare ändå under mandatperioden. Eller inte alls om ekonomin går sämre än beräknat. Moderaterna vill markera att de är ett parti som tar ansvar för den offentliga ekonomin, något som motståndarsidan ifrågasätter.

Moderaterna vill genomföra skattesänkningar för över 6 miljoner svenskar om de vinner valet. Det är väl traditionell M-politik?

Delvis är det det. Det som helt saknas om man jämför både med ”de gamla Moderaterna” och med valet 2006, är att det helt saknas förslag om sänkta skatter och kostnader för företagen. I den meningen är det ett tydligt valbudskap. Företagen har ju ingen rösträtt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det här är Moderaternas egna förslag. Kommer de också att bli borgerliga vallöften?

  I huvudsak, eftersom Moderaterna är det helt dominerande borgerliga partiet. Men detaljer kommer att ändras, till exempel vill flera av de andra partierna satsa på just sänkta företgasskatter.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X