Annons
Krönika

Anders Q Björkman:Tål svenska värderingar lite teater?

Hur krockar de nationella värderingar som politiker proklamerar med teaterns frihet? Det diskuterades på teaterförlaget Colombines seminarium i måndags.
Hur krockar de nationella värderingar som politiker proklamerar med teaterns frihet? Det diskuterades på teaterförlaget Colombines seminarium i måndags. Foto: Anders Q Björkman

Polska och ungerska värderingar tål inte teater som häcklar religionen eller nationen. I vår del av världen tycks värderingar sätta gränser för hur kvinnor och biståndsarbete får skildras på en scen.

Under strecket
Publicerad

Svenska värderingar, hur ser sådana ut? Våra politiker talar numera gärna om dem, men mera sällan om vad de består i. De nämns ofta i relation till nyanlända flyktingar, men tycks ha märkligt lite att göra med oss som fötts här eller bott här länge. Behöver inte vi förhålla oss till dem? Får vi ifrågasätta dem? Får vi till och med driva med dem?

I många länder får man inte det. Det framgick när teaterförlaget Colombine i veckan firade att man fyller 25 år med ett seminarium om hur politiken påverkar teatern. I panelsamtal vittnade dramatiker, regissörer och kulturskapare från tio länder i Europa om att förutsättningarna för att yttra sig från tiljorna är mycket olika.

Annons
Annons
Annons