Annons
X
Annons
X

Tal om att tillhöra EU:s kärna blir ihåligt

Svenska politiker lyfter gärna fram snus och surströmming som viktiga EU-frågor. Men debatten om EU kan inte bara handla om vilka delar av medlemskapet vi inte vill vara med på. Svenska politiker måste kunna stå upp för den europeiska tanken. Det skriver Staffan Nilsson, ordförande Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

BRÄNNPUNKT | EU:S BUDGET

Man får inte inflytande genom att stå utanför och sura.
Staffan Nilsson

Under sitt möte i Bryssel den 19 oktober enades de europeiska statscheferna om införandet av en bankunion. Det är ett viktigt steg för att stabilisera inte bara det ekonomiska och finansiella, utan också det politiska läget i Europa. En bankunion skulle leda till mer ansvarstagande ekonomisk politik och ökad koordinering mellan medlemsstaterna. Beslutet är ett uttryck för de europeiska ledarnas samarbetsvilja och ansvarstagande.

Men viljan att ta ansvar finner vi inte från svenskt håll. En enig EU-nämnd ställer sig skeptisk till bankunionen och riskerar att genom sin beröringsskräck försvåra kompromisser och sinka ett projekt de flesta medlemsstater vill få på fötter så snart som möjligt.

Annons
X

I vanlig ordning sätter sig Sverige på åskådarläktaren tillsammans med Storbritannien och regeringens ord om att vi ska tillhöra ”EU:s kärna” låter allt mer ihåliga. Motviljan gentemot en bankunion förklaras delvis av viss osäkerhet kring dess villkor, men är också uttryck för en allt mer reflexmässig EU-skepsis hos svenska politiker.

I Sverige har Nobels senaste fredspristagare fått se sig själv i skottlinjen den senaste tiden. Regeringen gör sin hållning allt mer tydlig: Statsminister Reinfeldt upprepar sitt mantra om att svenska skattebetalare inte ska stå för europeiska bankers misslyckande, finansminister Borg sätter sig på tvären vad gäller en europeisk bankunion och EU-minister Ohlsson kräver en drastisk bantning av EU-budgeten. Anser utrikesminister Bildts kollegor att hans appell ”Vi måste prata om Europa” (
Brännpunkt 7/9) enbart gäller så länge som man pratar negativt om EU?

Oppositionen då? Partierna utanför Rosenbad är inte mer visionära än de inuti och resultatet blir att så gott som hela det politiska Sverige nöjer sig med att referera till EU endast som en pengaslukande syndabock. Vadan detta? Har Moderaterna glömt vad den inre marknaden betyder för företagarna och Miljöpartiet glömt det europeiska samarbetets potential i miljöfrågor? Inser inte Centerpartiet och Socialdemokraterna vilka fördelar lands- och glesbygdsväljare har av Unionens jordbruks- och sammanhållningspolitik?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inför EU-toppmötet den 22-23 november har Sveriges regering, med uttalat socialdemokratiskt stöd, gjort ännu ett utspel om att EU:s budget är för stor. Bland de poster Sverige vill skära ned på ingår EU:s sammanhållningspolitik. Men de stöd regioner får sparkar ofta igång innovationer och leder vägen för liknande projekt på andra ställen, vilka till slut kan finansiera sig själva. Där de egna regeringarna inte visar nämnvärt intresse kan EU se potential. Sammanhållningspolitiken är avgörande för att den inre marknadens tillväxtfrämjande inte ska gå förfördelade regioner förbi och som en centraliseringens stötdämpare bidrar den till ett enat och socialt hållbart Europa. Svenska regioner har naturligtvis också fått ta del av fonderna. Medel har gått till bland annat bredbandsutbyggnad över hela landet och företagsinkubatorer i orter i strukturomvandling, som till exempel Karlshamn.

  Det är förstås omöjligt att i kronor och ören räkna på vad Sverige har tjänat på EU-medlemskapet, men uppenbart är att vi är en liten ekonomi med stor exponering gentemot Europa och att den inre marknaden har bidragit mycket till vår tillväxt. Svenskt Näringsliv genomförde nyligen en undersökning bland företag av alla storlekar i vilken 78 procent av de 500 tillfrågade menade att Sveriges medlemskap i EU är mycket eller ganska viktigt för omfattningen av den svenska exporten till andra EU-länder. Ändå skramlar svenska politiker med vapnen när Unionen vill införa åtgärder för att upprätthålla den inre marknaden. De frågar vad EU kostar, men ignorerar prislappen för utanförskap.

  Svenska politiker lyfter gärna fram snus och surströmming som viktiga EU-frågor. Självklart är det bra att de ser det som är problematiskt med EU-samarbetet, men debatten får inte snedvridas till att endast handla om vilka delar av medlemskapet vi inte vill vara med på. Unionen bygger på förtroende och detta undermineras av politiker som av rädsla för att behöva förklara komplexa samband för väljarna inte vågar stå upp för den europeiska tanken. Långsiktigt förlorar vi på andra EU-länders problem. Sådan långsiktighet passar sig dock inte för politiska slagfärdigheter på samma sätt som snusförbud gör.

  Är det inte dags för svenska politiker att tala om EU på allvar? Långsiktighet måste gå före kortsiktighet och Sverige måste ta det utlovade steget in i EU:s kärna. Man får inte inflytande genom att stå utanför och sura. I en globaliserad värld där europeiskt samarbete blir allt viktigare kan Sverige inte nöja sig med att ”glänsa i fjärran”.

  STAFFAN NILSSON

  ordförande Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

  Fler debattartiklar om Europa:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X