Taktik får Miljöpartiet att tiga om miljöfrågorna

Inte någon gång under de senaste decennierna har miljöfrågorna varit så frånvarande från Almedalen som i år. Under de drygt fem och en halv timme som språkrör och partiledare talade blev det mindre än fyra minuter för miljö- och klimatfrågor. Och detta i en tid när det sägs att Miljöpartiet har stora framgångar. Vad är i så fall framgång? skriver Miljöpartiets före detta språkrör Birger Schlaug.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det politiska ointresset för miljö- och klimatfrågor är beklämmande märkligt när man betänker att forskarvärlden är allt mer överens om att klimatsituationen är värre än man tidigare låtit förstå. I den politiska världen tycks, inte minst när det gäller klimatfrågan, finnas ett forskar- och kunskapsförakt som är djupt tragiskt och rent av genant.

Det finns en sorts övergripande partiledar- och språkrörsstrategi som går ut på att man vill behaga väljare, att man inte tilltror människor förmågan att ta till sig också de besvärande kunskaper som forskarsamhället levererar. Detta gäller inte minst Miljöpartiet, som förmodligen mer än övriga partier, besitter kunskaper i klimatfrågan. Ändå tiger man. Av partistrategiska skäl. Man vill vinna väljare, bli ett harmlöst mittenparti istället för att vinna opinion för en relevant klimatpolitik. Man har anammat övriga partiers beskrivning av klimatfrågan.

Annons
Annons
Annons