Taket för husavgift blir 6000

Den statliga fastighetsskatten ersätts av en avgift på maximalt 6 000 kronor. Kristdemokraterna som kämpat för en lägre nivå har fått ge med sig, erfar SvD.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

I går lovade statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen att den statliga fastighetsskatten tas bort från årsskiftet. I somras skickade regeringen ut två alternativa lösningar på remiss. Båda kritiserades massivt. Även de borgerliga ledamöterna i riksdagens skatteutskott har varit negativa. Förslaget att höja reavinstskatten som en del av finansieringen har mött protester.

De senaste dagarna har frågan förhandlats på högsta nivå i regeringen. Målet har varit att ge fastighetsägarna ett besked redan i budgeten som presenteras i morgon. In i det sista har samtalen mellan partierna pågått. Men enligt vad SvD erfar blir avgiften 6 000 kronor i stället för de aviserade 4 500 kronor som den borgerliga alliansen gick till val på. Det är ”ett dråpslag” för kristdemokraterna, säger en regeringskälla. Kd gick till val på att avgiften skulle vara som högst 2 800 kronor. Det blir nu mer än en fördubbling och partiet riskerar att drabbas av en svekdebatt.

Annons
Annons
Annons