Gunnar Leman är vd för Scandinavian Mountains Airport i Sälen. Den nyöppnade privata flygplatsen har fått en tuff start till följd av coronaviruset.
Gunnar Leman är vd för Scandinavian Mountains Airport i Sälen. Den nyöppnade privata flygplatsen har fått en tuff start till följd av coronaviruset. Foto: Ivarsson Jerker/TT

Frågan: Vem vill betala för en helt tom flygplats?

Satsningen skulle bli en tillväxtmotor för en hel region. Sedan kom en första våg av pandemin, följt av en andra. Och ett ovanligt milt väder. Nu lyfts en helt annan fråga – vem vill betala för en tom flygplats?

Publicerad

Kylan har svept in över Rörbäcksnäs, några mil från den norska gränsen. Det är två dagar före jul 2019. Strax efter att klockan passerat halv tio på förmiddagen blir BRA:s flight TF1621 från Malmö historisk när den som första kommersiella flygplan landar på den nyöppnade privata flygplatsen Scandinavian Mountains Airport.

När dörrarna slås upp står flygplatsens vd Gunnar Lenman och väntar på landningsbanan, redo att trycka varenda näve han kommer åt. För honom, och för hela Sälens näringsliv, är det ombyggda flygfältet så mycket mer än bara en flygplats – det är den första pusselbiten som ska säkra hela Dalarnas tillförsel av turister i decennier framåt.