Annons
X
Annons
X

Taiwans initiativ kan säkra fred vid öar

Oavsett om man ser till ett historiskt, geografiskt eller geologiskt perspektiv, praktiskt användningsområde eller internationell rätt så är Diaoyutaiöarna en naturlig del av Taiwan. I dessa dagar då konflikten kring öarna fått bränsle, vill vi hellre tala om fred i Östkinesiska sjön, skriver Thomas T.S. Cheng, Taiwans representant i Sverige.

BRÄNNPUNKT | ÖKONFLIKTEN

Arga kinesiska demonstranter har belägrat den japanska ambassaden i Peking, plundrat japanska butiker och vandaliserat japanska bilar efter att den japanska regeringen tillkännagav köpet av Diaoyutaiöarna (Senkakuöarna på japanska).

Peking har betraktat beslutet som en provocerande kränkning av dess suveränitet. Även Taiwan har kraftigt kritiserat Japans handlande, som strider mot Republikens Kinas suveränitet över Diaoyutaiöarna.

Diaoyutaiöarna är belägna omkring 100 sjömil nordöst om Taiwan. Öarna har i århundraden varit viktiga fiskevatten för Taiwans fiskare. Faktum är att ’Diaoyutai’ på kinesiska betyder ”Fiskeöarna”. Öarna är under det taiwanesiska länet Yilans jurisdiktion.

Annons
X

Oavsett om man ser till ett historiskt, geografiskt eller geologiskt perspektiv, praktiskt användningsområde eller internationell rätt så är Diaoyutaiöarna en naturlig del av Taiwan; Republiken Kinas territorium.

Som resultat av det återgångsavtal som fattades mellan USA och Japan 1971 – som överförde rätten till administration, inte suveränitet – hamnade öarna under japansk kontroll. Den administrativa övergången framkallade omedelbara protester från Republiken Kina på Taiwan och senare också från Fastlandskina.

I frågan om suveränitet är inte någon av länderna beredda att backa och tvisten kan möjligen leda till väpnad konflikt. Oroad över följderna av den ökade spänningen presenterade Taiwans president Ma Ying-jeou ett fredsinitiativ i Östkinesiska sjön i samband med att fredsfördraget med Japan firade 60 år.

Ma Ying-jeou uppmanade alla berörda parter att visa återhållsamhet och att lägga kontroverser åt sidan för att lösa tvisten på ett fredligt sätt, samt söka samförstånd om en uppförandekod i regionen och inrätta mekanismer för samarbete om utforskande och utvecklande av områdets resurser.

Dock är det tveksamt om Peking kommer att acceptera initiativet just nu, eller om Japan har incitament till diskussion då man har fysisk kontroll av öarna.

Ma Ying-jeou
lyfte fram Nordsjön som modell, som visar att naturresurser kan fördelas mellan flera, trots nationell suveränitet. Ma Ying-jeou
förelog en tvåstegsmodell för att implementera initiativet. För det första bör man upprätta tre parallella bilaterala dialoger mellan Taiwan, Japan och Kina, för att sedan övergå till trepartsförhandlingar. Samtalen bör omfatta frågor om fiske- och gruvindustri, marin forskning, miljöskydd, samt sjö- och okonventionell säkerhet.

Detta är ett konstruktivt och förnuftigt förslag. Det kan vara den enda vägen ut. Låt alla parter balanserat beakta vad initiativet har att erbjuda. Ge freden en chans.

THOMAS T.S. CHENG

Taiwans representant i Sverige

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X