Recension

Zigenerska"Taikons mod tog oss ur mörkret"

F örfattaren Katarina Taikon talar med poliser efter att ha uppvaktat inrikesministern i samband med en demonstration den 26:e september 1967.
F örfattaren Katarina Taikon talar med poliser efter att ha uppvaktat inrikesministern i samband med en demonstration den 26:e september 1967. Foto: G öran Sjö berg

När Katarina Taikon publicerade "Zigenerska" var antiziganismen utbredd och raslagar ett faktum, även i Sverige. Debutboken blev början till ett litterärt motstånd – och ett sätt att själv ta makten över sin historia. Författaren Thom Lundberg har läst den i nyutgåva.

Under strecket
Publicerad
Katarina Taikon, 1978.

Katarina Taikon, 1978.

Foto: BERTIL ERICSON/TT
Annons

Många känner till berättelsen om Katarina Taikon, dotter till silversmeden och tivoliägaren Johan Taikon. Hon föds i ett romskt läger av en svensk mamma, gifts bort som tonåring, rymmer och lämnar maken, men också sin familj. Hon söker sig till de fördomsfria konstnärskretsarna, lär sig läsa och skriva ordentligt först som vuxen. Så småningom förlovar hon sig av kärlek med en man som inte är rom – det i sig ett gränsöverskridande. Som vuxen försöker hon smälta in. Hon undviker att bära romska kläder. Redan hennes farfar anpassade sig då han på sin färd in i landet bytte efternamn. Anpassningen var nedlagd i det romska folkets själ. Den ifrågasattes inte. Den var sprungen ur kampen för överlevnad.

När "Zigenerska" skrevs hade Taikons romska gren varit i Sverige i lite mer än ett halvsekel. De finska romerna hade nyss flyttat hit. Resanderomerna hade vandrat i Norden i nästan fyrahundra år. Antiziganismen var utbredd och accepterad. Vanföreställningarna om romerna hade fått ligga till grund för lagstiftningar, registreringar, steriliseringar och omhändertaganden av barn. Det är naivt att tala om annat än raslagar. Föreställningarna om romerna som lättjefulla, svåra att inordna och organisera, ledde ofrånkomligen till en demarkationslinje – en samhällelig skiljelinje mellan det normala och onormala.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons