Resa

Tågluffarproffset: ”Det finns massor att se här i Norden”

Nyfiken på att packa ryggsäcken och skaffa interrailkort? Tågluffarproffset Dan Olofsson bjuder på sina bästa tips.

– Förr var begreppet tågluff mest någonting för ungdomar med gigantisk ryggsäck, men nu har det blivit ett naturligt sätt för allt fler att se världen. Dessutom är det mycket mer flexibelt idag, man kan enkelt välja vilken luffarnivå man vill lägga sig på.

Annons

Proffset Dan Olofsson, som åkt tåg i 70 länder, menar att det inte behöver vara svårt eller krångligt att resa med tåg, men det är en del att hålla ordning på. Så för den som ska ge sig ut på rälsen för första gången rekommenderas en kortare tur.

– Det finns massor att se här i Norden, eller i Tyskland till exempel. Och undvik gärna de mest hektiska sommarmånaderna, det bästa är att kunna prova sig fram i lugn och ro.

Jämfört med bara några år sedan finns idag betydligt fler hjälpmedel för den som vill ge sig ut längs Europas järnvägar. Appar som DB Navigator och Interrails Rail planner ger direkt tillgång till tågtabeller, trafikprognoser och biljettköp. Men till skillnad från flygtrafiken kan det vara svårt att boka allt på samma ställe, alternativet kan då vara att vända sig till en resebyrå, exempelvis Centralens resebutik i Kalmar, som gör jobbet åt dig.

– Många känner att de måste sluta flyga för miljöns skull och tänker att de ska ersätta samma resande med tåg. Det går så klart bra på kortare avstånd, men om man vill resa till spanska solkusten blir det rätt krävande. Bäst är att göra resan till en del av semestern, i stället för bara transport, så kan man få upplevelser som aldrig varit möjliga om man tagit flyget.

– Idag kan man vara mycket friare längs vägen, det är enklare att hitta olika sorters boende med tjänster som till exempel Airbnb. Och något man ofta glömmer bort är att Europas tågsystem är byggt så att man alltid hamnar väldigt centralt, det kan räcka med att lägga ett par extra timmar mellan ankomst och avgång för att man ska hinna strosa runt i en ny stad och äta en härlig middag. En snabb upptäcktsfärd i en stad man annars aldrig hade tagit sig till, på så vis är tåget oslagbart.

Till Toppen