Annons

Tågluffa i första klass

Följ med på en månads semester med okänd resrutt. Med en interrailbiljett i fickan och den uttalade planen att inte ha någon plan. Så vart är vi på väg?

Under strecket
Publicerad

Warszawas vackra stadskärna lockar förvånansvärt få turister och resenärer.

Bild 1 av 4

Tågstationen i Budapest

Foto: Federico Zovadelli / Alamy / Alamy/ IBLBild 2 av 4

Tågkupé i första klass

Foto: Alexey Senin / Alamy / Alamy/ IBLBild 3 av 4

Den vackra staden Bol på den kroatiska ön Brac, strax utanför Split.

Foto: Paolo Giocoso/SIME / SIME/ IBLBild 4 av 4

Plötsligt en uöronbedövande smäll. Någon minut senare öser regnet ned. Ett fantastiskt skådespel brakar loss där serietidningsblixtar skär genom kolsvarta moln som bäddar in bergsspetsarna på den taggiga italienska Amalfikusten. Jag får stopp på vespan och blickar rakt ned i det blågröna havet några hundra meter nedanför. Flyr in under ett träd med något så när skydd mot skyfallet, som tur är packade jag i alla fall med mig en regnjacka i ryggsäcken.

Den klassiska vägen SS163 sträcker sig mellan Sorrento i väst och Salerno i öst. Det är bara knappa fem mil mellan de båda orterna, men att köra sträckan kan ta en hel dag. Vägen är extremt kurvig och smal, och slingrar sig längst ut på bergskammarna med bara en midjehög stenmur som skydd mot ett fritt fall nedför berget. Vägen finns på Unescos världsarvslista och har en av världens vackraste utsikter. Men vägen är samtidigt en av världens farligaste med sin kombination av slingrighet och höga höjd över havet. Lägg därtill omkörningshungriga italienare, turister som tittar på utsikten istället för vägen och breda bussar som plötsligt dyker upp på din sida av vägen i kurvorna. 

Annons
Annons
Annons