Tafsande man fick tre års fängelse

Egyptiska kvinnor har fått en ny hjältinna. 27-åriga Noha el Ostaz blev den första att anmäla en man i Egypten för sexuella trakasserier – och hon fick rätt. I tisdags dömdes han till tre år i fängelse.
– När domaren förkunnade domen började alla skrika, jubla och applådera, det var fantastiskt, säger kvinnorättskämpen Engy Ghozlan till SvD.se.

Under strecket
Publicerad
Annons

Noha el Ostaz gick fredligt längs en gata i Kairo, när en man i en bil lutade sig ut genom fönstret och grep tag om hennes bröst. I sig en väldigt vanlig händelse i Egypten, där 83 procent av kvinnorna enligt en studie uppgett att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Det ovanliga var det som hände därefter – Noha el Ostaz vägrade låta föraren komma undan. Hon grep tag om hans bils ena backspegel och höll sig kvar tills han stannade. Därefter lyckades hon övertala två förbipasserande män att hjälpa henne eskortera föraren till polisen.

Där fick den 27-åriga dokumentärfilmaren ägna sig åt en lång övertalningskampanj innan polisen överhuvudtaget gick med på att inleda en förundersökning. ”Han har ju bett om ursäkt – låt honom gå och släpp det här”, sade man till henne.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons