Hela denna artikel är en annons

Så skyddar du din konst på bästa sätt

Är din konst tillräckligt försäkrad om något oväntat skulle inträffa?

– Allt fler köper konst men alla är inte medvetna om hur konsten skyddas på bästa sätt, säger Daniel Nylund, specialist på konstförsäkring hos Brookfield Underwriting.

De flesta har nog en föreställning om att inbrott utgör det största hotet när det kommer till konst men faktum är att konstskador oftast beror på att ägaren själv råkat skada föremålet, till exempel vid transport eller upphängning, förklarar Daniel Nylund, specialist på konstförsäkring hos Brookfield Underwriting som erbjuder försäkringar för exklusiva hem och dyrbara föremål.

Testa dig själv: Täcker din hemförsäkring din konst?

Då inträffar de flesta konstskadorna

Nyligen råkade en av Brookfield Underwritings kunder ut för att det blev en reva i duken på en nyinköpt tavla när tavlan skulle transporteras från auktionsverket till hemmet.

– Objektet var ännu inte anmält till oss men tack vare att skyddet automatiskt omfattar nyförvärv, betalade vi för att återställa tavlan och för den värdeminskning som uppstått.

De flesta skador sker innan konstverken installerats i hemmen.

– Jag får ofta frågor om vad som skiljer en konstförsäkring från en vanlig hemförsäkring. Skillnaden är att du får högre ersättning om din konst skadas. Det beror på att konstförsäkringen ersätter både kostnader för reparation och värdeminskning, säger Daniel Nylund.

Värdet på konsten avtalas innan

Priset för att försäkra en mindre konstsamling kostar från 2500 kronor och uppåt.

Konstförsäkringen tar hänsyn till föremålets ålder, stil och konstnärliga kvalitet.

– I samband med att konsten försäkras avtalas värdet på förhand samt vilken typ av ersättning som ska betalas ut i händelse av totalskada. Vid en delskada gör vi allt för att hitta den bästa restaurationslösningen.

Vill du veta vad din konst är värd? Värdera online här

Annons
Annons
Annons