Annons

”Tack till alla med privat sjukvårdsförsäkring”

Stefan Löfven anser att utvecklingen med sjukvårdsförsäkringar undergräver den generella välfärden. Debattören ger ett annat perspektiv.
Stefan Löfven anser att utvecklingen med sjukvårdsförsäkringar undergräver den generella välfärden. Debattören ger ett annat perspektiv. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Vi är många som borde känna tacksamhet mot de 650 000 människor som har en privat sjukvårdsförsäkring, och betalar miljarder i skatt för en offentlig sjukvård som de inte utnyttjar. Det skriver Karl Beijbom.

Under strecket
Publicerad

De flesta av oss är hänvisade till den offentliga vården. Men 650 000 människor i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring. Stora företag sjukvårdsförsäkrar sina nyckelmedarbetare, som är avgörande för den fortlöpande produktionen av varor och tjänster. Småföretagare och en och annan rik person sjukförsäkrar sig själva.

Men – de flesta i Sverige har sin sjukvårdsförsäkring via facket. Gruvtolvan i Kiruna, till exempel, har i avtal med arbetsgivaren LKAB fått igenom att alla gruvarbetare har en privat sjukvårdsförsäkring. I Gruvtolvan är många socialister, knappast nyliberaler. Men gruvfolket litar inte på den offentliga vården.

Annons
Annons
Annons