Annons

Tack för ert manus, men...

Litteraturhistorien är fylld av refuserade författare, såväl Nobel­pristagare som lättlästa storsäljare. Men det är ju en klen tröst för den som får tillbaka sitt tredje romanmanus med ett avmätt ”tack, men nej tack”. Frågan är hur svårt det är att debutera på ett svenskt bokförlag.

Publicerad
Astrid Lindgren, Stieg Larsson, Margret Michell, Stephen King, J k  Rowling, ee cummings, Rudyard Kipling och Joseph Heller. Ingen har undgått refusering.
Astrid Lindgren, Stieg Larsson, Margret Michell, Stephen King, J k Rowling, ee cummings, Rudyard Kipling och Joseph Heller. Ingen har undgått refusering. Foto: SVD, SCANPIX, AP

Norstedts förlag på Riddarholmen är ingen drömadress för en brevbärare: varje år skickas det in mellan 1 200 och 1 500 obeställda manus till Box 2052. På tio år har det resulterat i 39 debutanter, 22 kvinnor och 17 män, berättar förläggaren Håkan Bravinger. Bakom den torra statistiken döljer sig namn som Jonas Hassen Khemiri, Daniel Sjölin och ­Maria Sveland – förebilder för de tusentals opublicerade som sliter med språk, konstruktion och personskildringar över sina datorer. Så vad är det som skiljer agnarna från vetet?

Astrid Lindgren, Stieg Larsson, Margret Michell, Stephen King, J k Rowling, ee cummings, Rudyard Kipling och Joseph Heller. Ingen har undgått refusering.

Foto: SVD, SCANPIX, AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons