Livet”Tack Åsa Moberg, för att du tog kampen”

Åsa Moberg (född 1947) är journalist, översättare och författare till ett flertal böcker. Hon är en välkänd debattör i frågor som miljö och psykisk ohälsa.
Åsa Moberg (född 1947) är journalist, översättare och författare till ett flertal böcker. Hon är en välkänd debattör i frågor som miljö och psykisk ohälsa. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Jag fylls av ödmjukhet när jag läser om alla de gånger Åsa Moberg var den enda kvinnan i mansdominerade sammanhang.” Ida Therén skriver om en memoar fylld av dagstidningsintriger, kärlek, döden och kulturmän.

Publicerad
Åsa Moberg i en tv-debatt 1972.

Åsa Moberg i en tv-debatt 1972.

Foto: Bo Carsing/TT
Annons

Åsa Moberg var antirasist innan det blev coolt. Hon var gröna-vågare innan alternativ.nu blev ett stort nätforum. ”Livet”, författaren och debattören Åsa Mobergs memoarer, handlar om kärlek, döden, socialdemokratin och dagstidningsintriger. Och inte minst fascinationen inför det enkla livet, nära naturen. Boken går igenom det Åsa Moberg beskriver som sina tre liv: Ett där andra bestämde över henne. Ett där hon var så upptagen med att revoltera att hon inte hann fundera på vad hon egentligen ville. Och ett, som började efter femtio. Då när hon ”äntligen inträtt i det befriande infertila stadiet”.

För dem som tillhör Mobergs generation finns det säkert mycket intressant skvaller. För mig, som inte har någon relation till kulturmän som Harry Schein, blir det ett historiskt tidsdokument. Jag läser och fascineras av hur bisarrt gubbigt allt verkat vara. Hur det var fullt acceptabelt för en man att kladda en kvinnlig kollega på brösten i hissen, och hur hon förväntades ta emot det som en tafflig komplimang.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons