Tak”Tåbira” – oemotståndlig sake-poesi på våning 14

Mer mys än elegans upplever SvD Krogguiden på nya Tak. Kocken Frida Ronge har skapat en flirtig meny men maten når inte de himmelska höjder som utsikten bjuder på.

Under strecket
Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Resan upp till den nya Tak vid Brunkebergstorg börjar i en anonym kontorsentré. Sedan öppnar sig himlen. Fast det är först när det skymmer som Tak på 14:e våningen verkligen kommer till sin rätt. Stadens ljus strömmar liksom sömlöst in i restaurangen. Inredningen, signerad Wingårdh arkitekter, med sina skandinaviskt blonda bord och stolar, bekväma soffor i brunt läder och veckade skärmar ger en intimitet som bjuder in till samtal. Ljudnivån är behaglig trots att restaurangen är stor.

Men vi blir förvånade över maten. Med tanke på att temat är ”Nippon Nordic”, det vill säga huvudsakligen svenska råvaror behandlade med japanska kökstekniker förväntar vi oss något avskalat elegant. Visst är uppläggningarna vackra, men helhetsintrycket blir snarare comfort food med en rolig twist.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons