Ta vardagen på allvar så uppstår förändringar

Löften efter ledigheten. ”Inte jobba över, inte tjafsa på chefen och inte bli irriterad på avdelningens gnällspik. Ta mer eget ansvar och sätt fler gränser.” Många semesterfirare kommer tillbaka med nyårsliknande löften inför höststarten. Men tiden går och förändringarna uteblir oftast. Vanans makt, konstaterar författaren Maria Modig. Samtidigt tror hon att många fler skulle kunna förändra sin vardag, inte bara hemma utan också på jobbet.

Under strecket
Publicerad
– Ju fler som orkar genomdriva förändringar, desto lättare blir det och desto öppnare blir arbetsliv och 
samhälle, säger Maria Modig, författare till flera böcker, bland annat ”Den nödvändiga olydnaden”.

– Ju fler som orkar genomdriva förändringar, desto lättare blir det och desto öppnare blir arbetsliv och samhälle, säger Maria Modig, författare till flera böcker, bland annat ”Den nödvändiga olydnaden”.

Annons

– Det finns en drift hos alla människor att ifrågasätta, säger Maria Modig.
Men det är inte helt enkelt. Som barn blir vi uppfostrade att lyda och som vuxna ingår vi i strukturer som lägger hinder i vägen.

I en organisation finns det alltid några som har mer inflytande och makt än andra. Chefer och informella ledare till exempel.
Alla har sina roller och verkligheten uppfattas på ett visst sätt. De invanda mönstren får oss att tro att förändringar är svåra eller näst intill omöjliga, konstaterar Maria Modig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons