”Ta tillbaka makten över matkassen”

Samtidigt som vi hyllar närodlat, ekologiskt och småskaligt, pågår en helt annan utveckling inom matproduktionen. Det är en utveckling där det är lönsamt att amputera grisens knorr och proppa den full med antibiotika och där vi har tappat makten över vår matkasse. Nu är det dags att vidga matintresset ytterligare och börja intressera sig för matens ursprung, jordbruket, skriver författarna Anders Ingvarsson och Ann-Helen Meyer von Bremen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Nora Lorek/TT

Anders Ingvarsson och Ann-Helen Meyer von Bremen

Foto: Privat, Malin Hoelstad
Annons

Vi är många som längtar efter juste mat som det går att lita på, där vi vet hur och var den har blivit producerad. I dag är tvärtom den mesta maten vi köper i våra butiker anonym. Det är resultatet av ett allt mer storskaligt lantbruk som har blivit skickligt på att producera billiga råvaror med hjälp av fossila bränslen.

Ett fåtal jättelika livsmedelsföretag dominerar handeln med allt fler matvaror och de gör det i nära allians med färre men större livsmedelskedjor. Billiga råvaror köps in från hela världen från en mängd anonyma underleverantörer som med jämna mellanrum byts ut, av kostnadsskäl. Vi konsumenter har inte en chans att hålla reda på varifrån ingredienserna i en färdig rätt eller i en korv egentligen kommer ifrån, än mindre hur de har producerats. Skandaler som hästlasagne och rödfärgad fuskfilé visar att inte ens företagen själva klarar av att hålla kollen. Makten över maten hamnar allt längre bort från bönder och konsumenter.

Annons
Annons
Annons