Annons

Ta tillbaka din tid just i dag

Publicerad

Kryp tillbaka ner i sängen och unna dig en rejäl sovmorgon. Boka av en kvällsaktivitet. ­Eller stäng av tv:n en timme tidigare.
Det uppmanar den nord­amerikanska rörelsen Take Back Your Time. För fjärde året i rad utlyser de dagens datum – 24 oktober – till den stora ”Ta tillbaka din tid-­dagen”.
Initiativtagare är den prisbelönta dokumentärfilmaren och författaren John de Graaf, som också är en frontfigur inom Simplicityrörelsen. ­Enligt honom håller det ­amerikanska folket på att ­arbeta ihjäl sig. Ska man tro budskapet på de tröjor som rörelsen säljer arbetar den genomsnittliga amerikanen mer än en medeltida bonde.
Take Back Your Time Day stöttas av en rad fackförbund, kyrkor, colleges och sociala organisationer runt om i USA och Kanada.

Att man valt just dagens datum för att uppmärksamma tidsbristen beror på att det i‑dag är nio veckor kvar av arbetsåret – vilket ska ­påminna amerikanerna om att de i genomsnitt arbetar nio veckor mer per år än västeuropeer (enligt Take Back Your Time).
Varje gång väljer rörelsen ut ett särskilt tema för Take Back Your Time Day. I år ­lyfter man fram att människor knappt hinner umgås med familj och vänner på grund av tidsbrist.
Detta ses som oroande ­eftersom forskning kring lycka visar att när de basala behoven är tillfredsställda blir vi inte gladare av att ha mer pengar. Det viktiga är i‑stället nära relationer med andra människor.

Annons
Annons
Annons
Annons