Annons

”Ta tag i frågan om validering”

Regeringen, med minister Matilda Ernkrans i spetsen, bör genomföra förslagen i Valideringsdelegationens utredning, skriver artikelförfattarna.
Regeringen, med minister Matilda Ernkrans i spetsen, bör genomföra förslagen i Valideringsdelegationens utredning, skriver artikelförfattarna. Foto: Magnus Andersson/TT

Regeringens brist på handlingsförmåga hämmar kompetensförsörjningen. Validering är en nyckelfaktor dels för omställning och omskolning i näringslivet, inte minst för flyktingar, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.

Under strecket
Publicerad

Svenska företag och deras medarbetare, är beroende av att sådan kompetens som utvecklas i arbetslivet kan valideras och tillgodoräknas i högskolan. Det är en förutsättning för såväl kompetensförsörjningen som helhet, som för effektiva möjligheter till vidareutbildning och omställning.

Men trots att stora brister identifierats i lärosätenas förutsättningar att validera har inte ett enda av de förslag på nödvändiga förändringar som presenterades i Valideringsdelegationens utredning för ett och ett halvt år sedan genomförts av regeringen. Det är olyckligt.

Annons
Annons
Annons