Annons

”Ta systemet för sopor tillbaka till ritbordet”

Foto: Pontus Lundahl/TT

För de flesta boende är det viktiga inte vem som samlar in soporna. De vill ha ett enkelt system system. Samtidigt bör insamlingen vara kostnadseffektiv och göra att återanvändande och återvinning ökar, skriver Anna Werner, Villaägarnas Riksförbund, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Anna Werner, Villaägarnas Riksförbund

Katarina Luhr (MP) skriver att det måste vara enklare att sortera soporna (SvD Debatt 14/3) och Villaägarnas Riksförbund håller med. Låt då debatten handla om hur det ska bli enklare att sopsortera, i stället för att tjollra om vem som ska sköta insamlingen. Gå tillbaka till ritbordet och ta fram ett system som ger rätt drivkrafter; de boende vill ha mer bekvämlighet och lägre priser. Och vi vill kunna göra miljönytta utan doktorshatt i producentansvar, förpackningar och avfallsdirektiv. Vi vill också bli av med den krypande känslan av att hur mycket vi än sorterar, så hade vi gjort mer miljönytta om vi slängt alltihop i behållaren för restavfall.

En kommunalisering av insamlingen av förpackningar och tidningar är varken nödvändigt eller tillräckligt för att öka bekvämligheten och sänka priset på sophämtningen. Och det finns inte något konkret som tyder på att miljönyttan skulle öka.

Annons
Annons
Annons