Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Ta snuset från Gabriel Wikström (S)

Att straffa snuset på samma sätt som cigaretterna är direkt kontraproduktivt.
Att straffa snuset på samma sätt som cigaretterna är direkt kontraproduktivt. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT.

Ingen ska påstå att snusarna behandlades särskilt mycket bättre på Anders Borgs tid. Skatten på snus har höjts med 300 procent det senaste decenniet, och en dosa kan nu vara dyrare än ett paket cigaretter.

Nu slår folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till mot snuset, och föreslår att det ska drabbas av samma drakoniska åtgärder som cigaretterna. Snusdosorna ska gömmas under disk, och säljas i neutralt formgivna förpackningar.

Som folkhälsopolitik är detta nonsens. Anledningen till att Sverige har en relativt låg andel rökare, och en relativt låg andel döda i lungcancer, är att svensken snusar. I Sverige är snus till och med ett vanligt medel för rökavvänjning.

Annons
X

Det är möjligt att ett exponeringsförbud kan stävja rökning (även om jag är skeptisk). Men att straffa snuset på samma sätt som cigaretterna är direkt kontraproduktivt.

Anders Borg agerade åtminstone av rationella skäl. Tobaksbrukarna är ju tacksamma ur skattesynpunkt – de ger inte upp sina vanor i första laget. Att försvåra för snusare och snustillverkare för att man vill åt rökning är bara dumt.

Annons

Att straffa snuset på samma sätt som cigaretterna är direkt kontraproduktivt.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X