Annons

”Ta sikte på att lösa bostadsbristen i stället”

Foto: Tomas Oneborg

Tankesmedjan Timbro hävdar att dagens hyressättning tvingar ut unga på en osäker andrahandsmarknad. Men deras lösning skulle göra alla hyresgäster otrygga. Vi vill i stället gå till roten med bostadsbristen, en av Sveriges största samhällsutmaningar, skriver företrädare för Hyresgästföreningen i en replik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Kristian PohlBild 1 av 1

Timbros rapport och debattartikel pekar på att andrahandshyrorna ökar, och visst är det ett problem. Förra året kartlade Boverket utvecklingen av andrahandshyror i en rapport och konstaterade att andrahandshyrorna mellan 2009 och 2017 ökat med 59 procent för hyresrätter och 84 procent för bostadsrätter. Detta innebär en höjning som är mer än tre till fyra gånger större än den för hyreshushållens inkomster.

I dag lägger en hyresgäst 28 procent av sin disponibla inkomst på hyran. Samma siffra för boende i bostadsrätt är 20 procent, och 16 procent för villor. Det här är både en effekt av att hyresgäster har lägre inkomst än genomsnittet, och den skeva beskattningen mellan upplåtelseformerna där den som äger har möjlighet att göra rot- och ränteavdrag. Hyresrätten är alltså redan i dag den dyraste upplåtelseformen, och det behöver vi göra något åt.

Annons
Annons
Annons