Annons

”Ta nationellt grepp om it i vården”

Sarah Jevrém, Magnus Nordlund och Petter Trillkott.
Sarah Jevrém, Magnus Nordlund och Petter Trillkott. Foto: Privat

Vårdpersonal tvingas tillbringa allt mer tid vid tangent­bordet på grund av bristfälliga it-system. Det medför att man får allt mindre utrymme för att ta hand om patienterna, skriver läkarna Sarah Jevrém, Magnus Nordlund och Petter Trillkott.

Under strecket
Publicerad

Dåligt fungerande it-system är sedan åtskilliga år en källa till förtvivlan hos vårdpersonal på alla nivåer. Användar­vänlighet och ändamålsenlighet lyser med sin frånvaro. Många landsting har sytt ihop ett lapptäcke av system som kräver multipla separata inloggningar och ett flertal sökningar för att finna adekvat information och utföra administrativa åtgär­der för en och samma patient. När vi före­visar våra it-system i skarp användning för befattningshavare utan tidigare erfarenhet av användarsidan av systemen möts vi av en kombination av vantro och missmod.

Att vårdpersonal tvingas tillbringa allt mer tid vid tangentbordet medför att man får mindre utrymme för själva syftet med sjukvården – att ta hand om våra patienter. För tio år sedan kunde man som jourläkare på akuten tillbringa största delen av sin tid med patienter och endast en mindre del med administra­tion. Nuförtiden är det tvärtom.

Annons
Annons
Annons