Annons
Krönika

Annina Rabe:Ta litteraturen på allvar

Bevakningen av litteratur blir alltmer trivselbetonad. Det är samma röster, samma titlar, samma frågor överallt, konstaterar Annina Rabe, som längtar efter ett betydligt större djup.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Litteraturen är inget pyjamasparty. De orden har ringt i mitt huvud sedan förra veckan, när jag var och såg författaren Aris Fioretos ta emot årets Sorescupris, utmärkelsen för gränsöverskridande litterär verksamhet som Rumänska kulturinstitutet delar ut. Hans pristal var ett tal till romankonsten i ett antal budord, ett tal som var så självklart, så lekfullt, så allvarligt och så fyllt av kärlek att jag hoppas någon har vett att trycka det så att fler än vi som var på Rumänska den där kvällen har möjlighet att ta del av det.

Det handlade om litteraturens värdighet, om dess rätt att bli tagen på allvar även i en tid som helst följer minsta motståndets lag. Denna höst har vi till exempel kunnat se hur nästan exakt samma författare har dykt upp parallellt, vecka efter vecka, i de två program om litteratur som public service för närvarande sänder: Babel och Lundströms bokradio. Vi har i dagstidningar och magasin sett samma namn förekomma i intervju efter intervju, samma böcker lyftas hela tiden. Man kan till sist börja roa sig med att jämföra: Var den Susanna Alakoski-intervjun inte snäppet bättre än den? Vad sa Stig Larsson i det programmet som han inte sa i den tidningen? Det är som skulle man tro att det bara kommer ut ett ytterst begränsat antal skönlitterära böcker i Sverige varje säsong.

Annons
Annons
Annons