Ta inte ut lugnet i förskott

Det ska fan vara finansminister i USA i dessa dagar. Medan Henry Paulson tvingas ägna sin tid åt att släcka den ena gräsbranden efter den andra på Wall Street tornar lågkonjunkturmolnen upp sig över Main Street. Den amerikanska ekonomin har redan börjat tappa farten. Och det kan bli rena tvärniten om finanskrisen drar ut på tiden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den amerikanska ekonomins facit för första halvåret blev i och för sig oväntat starkt. BNP ökade i en årstakt på hela 3,3 procent under andra kvartalet, en upprevidering med hela 1,4 procentenheter jämfört med den första kalkylen från Handelsdepartementet i Washington

Den svaga dollarn gav rejäl draghjälp. Den har givit den amerikanska exporten en rejäl skjuts uppåt. Men det var dessutom en delvis ”dopad” tillväxt. Hushållen fick under försommaren skatteåterbäringscheckar på sammanlagt 110 miljoner dollar hem i brevlådan. Och de har redan satt sprätt på en stor del av de pengarna. Det bidrog till att den privata konsumtionen ökade med starka 1,7 procent under andra kvartalet, trots att de höga bensin- och oljepriserna ”stal köpkraft” från konsumenterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons