Ta inte upp trixartraditionen igen

Under strecket
Publicerad
Annons

Kolumn | Folkomröstningen 14/9
I morgon ska riksdagspartierna träffas för att resonera om hur röstsedeln ska se ut vid EMU-omröstningen i september nästa år. Uppgiften är förhållandevis enkel, om man nu inte vill krångla till den. Men det finns det politiker som vill.
Det blir inte första gången i så fall. Politiska manipulationer av hur folkomröstningar ska läggas upp och hur röstsedeln ska se ut har förekommit förr. Det ena eller andra partiet försöker trixa till det för att främja sina egna syften.
I omröstningen om tilläggspensioneringen 1957 ställdes inte en fråga till folket, utan i princip tre. I stället för att föreläggas ett förslag, som man kunde rösta ja eller nej till, skulle folket ta ställning till tre förslag, tre olika lösningar på pensionsfrågan.
Därmed var tre frågor ställda. Tre frågor kräver tre svar: ja eller nej till respektive förslag. Men väljarna fick bara ge ett svar.
Ännu värre var att de tre förslagen skulle beskrivas på röstsedeln och att denna beskrivning inte gjordes i
politisk enighet. Regeringen och riksdagsmajoriteten bestämde inte bara hur det alternativ de själva gillade skulle beskrivas utan också hur de övriga förslagen skulle presenteras.
Naturligtvis protesterade oppositionen mot detta övergrepp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons