Annons

”Ta hotet på allvar – utvisa Kinas ambassadör”

Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou.
Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Diktaturen Kinas maktanspråk är det långsiktigt största hotet mot hela den fria världen. Det är dags att börja ta det kinesiska hotet på allvar och leverera konkreta åtgärder, skriver Martin Hallander och Anton Roos, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU). 

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

I George Orwells dystopi ”1984” målas ett fiktivt framtidssamhälle upp där staten massövervakar och kontrollerar sina egna medborgare. När vi nu gått in i ett nytt decennium kan man konstatera att Kina uppnått den teknologi som krävs för att förverkliga detta scenario. I det så kallade ”social credit system” används vårs tids tekniska utrustning till att övervaka kinesiska medborgares alla steg, och handlingar följs därefter upp med plus- och minuspoäng beroende på regimens godtycke. Det är denna stat, världens största diktatur, som aspirerar på morgondagens världshegemoni. Det är nu hög tid att börja vidta konkreta åtgärder för att möta detta ökande hot.

Kinas ambitioner kräver ett försvagat väst och för att förverkliga det gör man allt i sin makt. I strid med internationell rätt byggs konstgjorda öar i Sydkinesiska havet för att öka sitt inflytande i regionen. I Hongkong slås demokratiska protester ner brutalt med hjälp av regimen. Ökad handel har inte liberaliserat Kina utan tvärtom snarare använts som ett medel för att göra landet mer auktoritärt. Nämnda exempel är bara några av många.

Annons
Annons
Annons