Ta det lugnt

Under strecket
Publicerad
Annons

HÄLSA | Larmet om akrylamid
Den 24 april i år berättade forskare från Stockholms universitet att de hade upptäckt akrylamid i kolhydratrik mat som hade upphettats till minst 100 grader. Nyheten fick stor uppmärksamhet, bland annat därför att Livsmedelsverket under omdiskuterade former bjöd in till en presskonferens.
Några nya råd hade Livsmedelsverket inte att ge allmänheten med anledning av upptäckterna i studien. Nu visar det sig att EU:s expertgrupp inte rekommenderar något nytt gränsvärde för akrylamid i maten. Underlaget anses vara för tunt.
Hade Livsmedelsverket kunnat göra annorlunda? Ja. Verket hade kunnat avvakta till dess att den studie som larmet grundades på hade publicerats i en vetenskaplig tidskrift.
En myndighet får inte förtiga information som kan vara viktig för medborgarna att ha tillgång till. Men om informationsbehovet inte är akut (och det var det uppenbarligen inte i detta fall) borde nya rön kunna presenteras i lugnare former.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons