Annons

”Ta bort hindren för personalägda företag”

I Sverige är personalägda företag ganska få vid en internationell jämförelse, skriver artikelförfattarna. På bilden personalägda amerikanska Publix Supermarkets.
I Sverige är personalägda företag ganska få vid en internationell jämförelse, skriver artikelförfattarna. På bilden personalägda amerikanska Publix Supermarkets. Foto: IBL

Regeringen bör se över den lagstiftning och de finansiella strukturer som i dag utgör ett hinder för tillväxten av personalägda och demokratiskt styrda företag, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Sveriges demokrati firar hundra år. Vi får genom val till riksdag, kommun och landsting ta ställning till komplicerade frågor som gäller sjukvård, utbildning, skatter och utrikespolitik, men på den arbetsplats där vi är experter har vi ofta mycket litet att säga till om. Den avgörande makten finns hos dem som äger och kanske aldrig satt sin fot på arbetsplatsen eller hos en styrelse som ofta befinner sig långt bort från verksamheten. Vi ser detta som en brist som bör åtgärdas genom att vi gör det lätt att starta och driva demokratiska företag, företag som ägs och styrs av de anställda. Det finns goda exempel som visar hur det kan gå till.

Ljuders Nickelsilverfabrik i Hovmantorp i Småland är ett aktiebolag som sedan 40 år ägs och styrs demokratiskt av de anställda, som äger lika andelar och har en röst var. Ljuders var ett familjeföretag som de anställda erbjöds att ta över när den tidigare ägaren inte hade ork att driva företaget vidare. Många fler företag som läggs ner skulle kunna drivas vidare av de anställda om de fick möjligheter att göra det på rimliga villkor. Offerdals Hälsocentral i Krokoms kommun i Jämtland är ett annat exempel på demokratiskt företagande. När vårdcentralen hotades av nedläggning gick byinvånarna samman och beslöt att driva verksamheten vidare som ett medborgarkooperativ. De äger idag andelar och utser demokratiskt en styrelse för verksamheten, som nu fått möjlighet att växa och utvecklas. 

Annons
Annons
Annons