Annons

Joanna Drevinger:Ta betalt för vatten inget annat än idioti

Foto: Adam Wrafter
Publicerad

Det blev ingen tredje Michelinstjärna. Inte heller klättrade vi på listan över världens hundra bästa krogar. Tvärtom rasade Sveriges stolthet Fäviken Magasinet mellan åren 2016 och 2017 från plats 41 till plats 57.

Enligt White guides Lars Peder Hedberg har hajpen kring det nordiska köket, som trots allt höll i sig i många år, nu drabbats av en rejäl pyspunka. Typiskt nog verkar det endast gälla de svenska krogarna eftersom de danska restaurangerna uppenbart lyckas bättre – både Geranium och Relea i Köpenhamn kvalificerar sig på världens topp 50, den förstnämnda på plats 19 och den andra på 39:e plats.

Även om det nordiska köket, som hyllades i så många år, inte längre är lika hett utanför Norden betyder det inte att utveckligen i Sveriges krogvärld står still. Tvärtom fortsätter den att blomstra. Av de drygt 50 restauranger i Stockholm som SvD Krogguiden testat det senaste året har endast fem varit så kallade omtest, resten har varit nykomlingar.

Annons

De flesta nya krogar som öppnar i Stockholm återfinns i mellankategorin, vilket innebär att de inte är direkt billiga men som gäst behöver man inte heller ruinera sig. Många stockholmare verkar också välja att lägga en stor del av sin lön på restaurangbesök. Att få bord på ett bra ställe med kort varsel är inte enkelt, men tack och lov har allt fler krogar börjat med drop in-platser så att mindre sällskap kan våga vara både spontana och lite kräsna.

En annan trend, som det gnälls om i vissa läger, är mellanrätterna som dominerat menyerna. Visst kan notan dra iväg när varje mellanrätt kostar runt 190 kronor och det rekommenderas tre för att bli mätt, å andra sidan kan en klassisk trerätters kosta betydligt mer. Då tycker jag att de konstant uppåtkrypande dryckespriserna är en tristare historia. Att bli chockad över ett glas vin för 145 kronor är ingen idé, inte heller bör man tappa hakan när ölen kostar 100 kronor.

Det snart dags för två lyxkrogar i Stockholm som absolut kommer vilja vara med i matchen om Nordens bästa krogar.

Att bara skylla på alkoholskatten som krogägare fungerar inte när alkoholfria dryckespaket kostar 600 kronor. Inte ens vattnet är alltid gratis – det finns de som tar betalt för specialfiltrerat vatten, vilket inte är något annat än idioti när vi har välsmakande kranvatten i Stockholm.

Om de flesta nystartade restauranger i Stockholm den senaste tiden legat i mellansegmentet så är det snart dags för två lyxkrogar som absolut kommer vilja vara med i matchen om Nordens bästa krogar. Till sommaren är det sagt att Björn Frantzén ska öppna på ny adress i City. Kan inte tänka mig något annat än att hans mål är två Michelinstjärnor i ett slag och en plats på listan över världens 50 bästa restauranger.

Hösten 2018, ett år senare än vad som först kommunicerades, öppnar Tommy Myllymäki och Svenska Brasserier (Sturhof, Luzette, Taverna Brillo med flera) en restaurang med mål att föra svensk gastronomi framåt.

I samband med påskhelgen satsar vi på SvD lite extra på vin & mat. Missa inte vår nya krogrecension samt tipsen på det godaste vinet och bästa ölen till vårens mat. Du kan också läsa om SvD Krogguidens mest udda upplevelser och göra ett neddyk i vårt historiska sidarkiv som visar hur tipsen om påskens mat och godis så tydligt speglar den tid vi lever i.

Glad påsk!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons