Annons

Tommy Olofsson:Szymborskas lyrik en seger för mänskligheten

Wisława Szymborska hade en vidunderlig förmåga att se allting ur evighetens synvinkel. Tommy Olofsson har följt en poet vars diktning utmärks av lugn och omtanke – men också bitsk ironi.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Wisława Szymborska blev 88 år gammal, trots att hon rökte som en borstbindare och med sina ständiga cigarretter lär ha bolmat som ett mindre industriområde mitt inne i sin kära hemstad Kraków, i en lägenhet just vid det torg där den till hemlandet återbördade Czesław Miłosz även han tillbringade sina sista levnadsdagar fram till sin död 2004. Miłosz, polsk poet och Nobelpristagare i litteratur 1980, blev 93 år gammal. Szymborska, polsk poet och Nobelpristagare 1996, hann bli 88.

Den lyskraftiga polska poesin efter andra världskriget har i ett drygt halvsekel hävdat sig som något av det märkvärdigaste i samtida litteratur. En förelöpare till den poetgeneration som stod upp ur askan efter kriget var den store Miłosz, som, landsflyktig i Kalifornien och på behörigt avstånd från det av Sovjetunionen politiskt och mentalt ockuperade Polen, troget fortsatte att skriva på polska och att i första hand kommunicera med en polsk publik.

Annons
Annons
Annons