Annons

Systrarnas grupp gör succé i virustider: ”Helt tagna”

När samhället stängdes på grund av viruset ville Flore Ovambe göra något för att hjälpa de mest sårbara. Svaret blev hennes Facebook-grupp som exploderat.
När samhället stängdes på grund av viruset ville Flore Ovambe göra något för att hjälpa de mest sårbara. Svaret blev hennes Facebook-grupp som exploderat. Foto: Mark Henley

Ur coronakrisen föds en oväntad trend – en våg av solidaritet som sveper genom Europas virusdrabbade länder. I Genève har två systrar startat en grupp som direkt fick 12 000 medlemmar. ”Engagemanget och empatin blir kvar när viruset är borta”, säger grundaren till SvD.

Under strecket
Publicerad

Augustin de Candolle har just gått ut en av världens bästa restaurangskolor. Han anade aldrig att första jobbet skulle bli gratis matlagningskurser under värsta coronaepidemin.

Foto: Mark Henley

Augustin smakar av dagens rätt med morötter, rödlök och ingefära medan systern Aliénor filmar och hundratals följer matlagningskursen från sina viruskarantäner.

Foto: Mark Henley

Hemma i lägenheten i Genève sköter Flore Ovambe coronagruppen medan treårige sonen far runt som ett yrväder. Det haglar förfrågningar och erbjudanden varje dag i gruppen.

Foto: Mark Henley

”Coronakrisen har gett nya insikter, massor av människor sluter upp för att hjälpa de som är mest utsatta”, säger Flore Ovambe som tror att empatin lever kvar när viruset är borta.

Foto: Mark Henley

”Rester à la maison, stay home”. Den hemmamålade banderollen fladdrar i vinden från Flore Ovambes fönster. Nedanför är det tomt på gatan.

Foto: Mark Henley

Tidigare narkossköterskan Alexe Tatadrine läser sagor för barn som måste vara hemma då viruset även stängt förskolor.

Foto: Mark Henley

Bernard och Monique Buunk hör till riskgruppen med sina 87 och 77 år. De kan inte gå och handla eller ens hämta post, men får nu hjälp av Alexe Tatadrine.

Foto: Mark Henley

Alexe Tatadrine handlar till det äldre paret, men får först vänta utanför butiken. Enbart 35 personer tillåts inne i affären, viruskontrollen är strikt.

Foto: Mark Henley

”Vår dotter bor i Slovenien och kan inte hjälpa oss”, säger paret som vänt sig till Facebook-gruppen för stöd.

Foto: Mark Henley

”När viruskrisen är över vill jag fortsätta hjälpa andra, denna tragedi har också fört något gott med sig”, tycker Alexe Tatadrine.

Foto: Mark Henley

SvD:s team Mark Henley och Gunilla von Hall.

GENÈVE Klockan närmar sig lunchtid när 24-årige Augustin de Candolle radar upp färska morötter och knubbig ingefära på köksbänken. Han rättar till den bländvita kockrocken och spritar händerna en gång till. Systern fixar med telefonen och kontrollerar uppkopplingen. Klart att köra.

– Hallå alla! I dag ska vi göra en sidorätt med smak av färsk ingefära, citron och knaperstekta morötter. En enkel rätt som passar perfekt till stekt fisk, säger Augustin in i kameran.

Annons
Annons
Annons