Annons

Systrar på djupet i kyligt överlevnadsdrama

Två systrar som dyker tillsammans vid Norges kust är scenariot i filmen "Breaking surface", som spelas in i bland annat Strömstad och Göteborg. När en olycka händer på 30 meters djup kan även andra ytor än vattnets behöva brytas. Moa Gammel, till vänster, och Madeleine Martin spelar systrarna i ett överlevnadsdrama som kan ses på flera sätt.
Två systrar som dyker tillsammans vid Norges kust är scenariot i filmen "Breaking surface", som spelas in i bland annat Strömstad och Göteborg. När en olycka händer på 30 meters djup kan även andra ytor än vattnets behöva brytas. Moa Gammel, till vänster, och Madeleine Martin spelar systrarna i ett överlevnadsdrama som kan ses på flera sätt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Två systrar dyker i Nordnorge. En olycka händer på 30 meters djup. Det blir en tuff, dramatisk kamp för att rädda den som råkat illa ut – och systrarnas relation till varandra.

Det är handlingen i filmen "Breaking surface".

– Jag kommer inte att våga se den själv, säger Moa Gammel, som spelar den ena systern.

Micke Larsson / TT
Publicerad

Inspelningen av "Breaking surface", som pågått under vintern, har ställt stora krav på huvudrollsinnehavarna Moa Gammel och Madeleine Martin. De har fått lära sig dyka med avancerad utrustning: lufttuber, tung torrdräkt för kallt vatten och heltäckande ansiktsmask med kommunikationshjälpmedel.

Det har varit en utmaning.

Lufttuber och en dykardräkt som är torr på insidan är tung utrustning som huvudrollsinnehavarna i "Breaking surface" måste lära sig att hantera. Moa Gammel gav upp efter tre dagars dykkurs och hoppade av filmen, men hoppade på igen och är glad över det.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 4

Madeleine Martin spelar systern med mest dykvana i filmen "Breaking surface". Privat gillar Martin havet, men har aldrig varit något "vattendjur".

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 2 av 4

Det är mörkt och kallt i havsdjupet där dramatiken i "Breaking surface" utspelas. Moa Gammel beskriver filmen som "fruktansvärt läskig".

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 3 av 4

Regissören Joachim Hedén står i shorts vid kanten av dykbassängen i Göteborg och ger instruktioner med en kaffemugg i handen. Nere i bassängen har man byggt en miljö som blir en undervattensgrotta i filmen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons