Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Frihet bakom galler Systrar bakom dubbla galler

Frihet bakom galler

Regi
Nima Sarvestani
Genre
Dokumentär
Längd
1 tim 17 min

Från 15 år.

Betyg: 4 av 6

Inledningen är på gränsen till övertydlig, men talande. Vi åker bil i Afghanistan. En kvinnlig fånge i handbojor, dömd för ”moralbrott”, flankerad av en polis med k-pist, transporteras till kvinnofängelset. När kameran filmar ur hennes synvinkel går blickriktningen genom burkans nät av ljusblått tyg, och vidare ut via bilens gallerfönster: de dubbla gallren är en realitet för de ständigt kontrollerade afghanska kvinnorna, oavsett om de utpekas som kriminella eller inte. Innanför murarna behöver de trots manlig personal inte bära burka, och kan paradoxalt nog slappna av mer.

Internernas brott är oftast att de rymt hemifrån, för att skydda sig själva eller barnen från en våldsam make eller för att undgå ett stundande tvångsgiftermål. Strafftiderna ligger ofta på 10–15 år. Deras barn växer upp i fängelset.

På besökstid förklarar en äkta man, inför de små gemensamma barnen, att han borde ha slaktat sin fru och sonen från ett tidigare äktenskap som hjälpte henne att fly, ”i småbitar”. Sonen är också fängslad och sitter med. Han bryter ihop, förtvivlad, skamsen. Senare ryktas det att pappan bett en annan fånge att mörda honom mot betalning.

Annons
X

Nima Sarvestani som senast gjorde dokumentären ”Jag var värd 50 lamm”, också med producenten Maryam Ebrahimi och inspelad i Afghanistan, kommer nära människor som vi annars sällan ser. De vill belysa att afghanska kvinnor lever under slavliknande förhållanden, men också bedriva systemkritik.

Fängelsedirektörens förklaring på de mänskliga tragedier som passerar revy inför kameran är att utbildningsnivån hos befolkningen efter 30 års inbördeskrig är skrämmande låg. Det håller traditionen med tvångsäktenskap vid liv, en sed som gör de flesta människor djupt olyckliga, vilket ytterligare spär på eländet.

Den enda ljuspunkten är att de kvinnliga fångarna har revolterat mot samma typ av förtryck. Ett stärkande systerskap uppstår när de alla buntas ihop i samma lilla hus.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X