Annons

Systemfel ger dold sockerfälla

SVENSK MODELL Sverige har ett eget förhållande till sötma i viner. På Systembolaget gäller att viner som i EU skulle kallas halvtorra eller rent av halvsöta här betecknas som torra. Mycket förvirrande tycker Mikael Mölstad.

Under strecket
Publicerad

Sverige har ett eget förhållande till sötma i viner. Resultatet blir att sockerhalten inte blir tydlig i beskrivningarna.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Sverige har ett eget förhållande till sötma i viner. Resultatet blir att sockerhalten inte blir tydlig i beskrivningarna.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Sverige har ett eget förhållande till sötma i viner. Resultatet blir att sockerhalten inte blir tydlig i beskrivningarna.
Sverige har ett eget förhållande till sötma i viner. Resultatet blir att sockerhalten inte blir tydlig i beskrivningarna. Foto: COLOURBOX

När du läser detta finns troligen inte en enda flaska Parador kvar på Systembolaget. Denna röda 1970-talslegend med sitt söta insmickrande innehåll har varit på upphällningen länge. Finns det inte plats för denna typ av vin längre?

Svaret är: jovisst – med lite socker i botten går medicinen fortfarande ner. Parador med sin sockerhalt på 10 gram per liter har fått många efterföljare. I dag finns en räcka rödviner med sockernivåer på 8 till 13 gram per liter. Ett ripassovin i ordinarie sortiment har hela 21 gram socker per liter.

Det intressanta är att alla dessa viner betraktas som torra. Systembolagets förklaring är att rött vin i princip alltid är torrt. För att förstå dessa tokigheter är det bra att veta vad EU:s regler säger. Torra viner har en restsockerhalt av maximum 4 gram per liter. Upp till 18 gram ska de kallas halvtorra för att sedan betecknas som halvsöta upp till 45 gram socker per liter. Allt däröver är sött vin.

Annons
Annons

Detta gäller i princip vita viner men jag tycker skalan även borde tillämpas på rött vin. När jag tittade igenom sockerhalten på alla röda boxviner konstaterade jag då att nästan hälften av dem borde betecknas som halvtorra. Ett flertal av boxarna har sockerhalter på 10–11 gram per liter – alltså runt 30 gram totalt för 3 liter eller cirka 10 sockerbitar. Bland de tio mest sålda rödvinsboxarna borde sex egentligen kallas halvtorra.

Man kan ha många åsikter om detta. Men det är du som konsument som bestämmer genom dina val. När ett vin till exempel tar sig från beställningssortimentet till det ordinarie handlar det bara om konsumentmakt. Enligt folk i importörsbranschen har nästan varje rödvin som kommit in på Systembolagshyllorna på detta sätt varit packat med sötma – så mycket det bara går utan att det blir direkt sliskigt. Elvis the King-vinet ligger på 8 gram, Some Zin har 9 gram och KISS Zin Fire hela 10 gram socker per liter.

Det märkliga är att Systembolaget har sin egen bedömning av vad som är torrt och halvtorrt. Det hela baseras uppenbarligen på en upplevelse av vinet där alla smaker finns med. Direkt hur det går till har jag inte fått klart för mig.

Bland de vita finns det några riktigt lustiga exempel på torra viner. Den vita storsäljarboxen Chapel Hill har 18 gram socker medan flaskan Rosemount Diamond Blend GTR håller 31 gram socker och fortfarande kallas torr. Sötmarekordet bland torra viner tror jag hålls av Beringer White Zinfandel Rosé med 36 gram socker. Enligt EU-normerna skulle dessa sista viner närma sig den helsöta nivån. Det kan då jämföras med det halvtorra vinet Dr L Riesling med endast 22 gram socker per liter.

Min bestämda åsikt är att Systembolaget måste se till att få ordning på detta. Det första man kan önska är att de klargör reglerna – och helst att de följer EU:s regelverk. Vinproducenterna i Europa har förvisso anpassat sig efter denna märkliga svenska modell – de vill ju sälja vin så mycket det går. Men i enrum tycker de att Systembolagets tillämpning är mycket förvillande.

Jag tycker Systembolaget borde införa en sötmaklocka även för röda viner. De borde sedan verka för att alla viner får sockerhalten utskriven på förpackningen. Förvisso är det inte deras avdelning men Systembolaget håller sig ju inte alltid till sin avdelning när de propagerar för så mycket annat.

Den bistra verkligheten är att vissa viner är en dold sockerkälla. Och socker kan för många vara långt mycket hälsofarligare än alkoholinnehållet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons