Annons
Samtidigt som vi kämpar för att inte konsumera mer energi än vi gör av med motarbetas vi – av vår egen hjärna i maskopi med konsumtionssamhället.
Samtidigt som vi kämpar för att inte konsumera mer energi än vi gör av med motarbetas vi – av vår egen hjärna i maskopi med konsumtionssamhället. Foto: Tomas Oneborg

Choklad till fattiga – därför är gamla kaloritänket så fel

Hur går jag ner i vikt? I över hundra år har standardsvaret varit: ät mindre, rör dig mer. Ändå är vi i dag fetare än någonsin. Allt mer forskning pekar nu mot att ekvationen är mycket mer komplicerad än ”kalori in–kalori ut”.

Uppdaterad
Publicerad

Under mer än ett sekel har vi fått lära oss att det är energin i maten, kalorierna, som avgör om vi blir feta. Den ursprungliga teorin är enkel, troligen för enkel. Äter du mer än du gör av med så går du upp i vikt. Den som är överviktig eller fet behöver skärpa sig: äta mindre och motionera mer.

Det är en uppfattning som gett upphov till tusentals olika dieter, alla med underliggande syfte att hjälpa oss att ta kontrollen över vårt ätande.

Trots åratal av bantningshysteri har vi aldrig varit fetare.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 11

Bilder på pizza och kakor får belöningscentrum i fetmaforskaren Stephan Guyenets hjärna att skina upp. Bilderna är tagna med MR-kamera där gult och rött markerar stark aktivitet. Det aktiva området centralt i hjärnan är striatum (strimmiga kroppen) som reglerar belöning och motivation. Det aktiva området närmare pannan är prefrontal cortex som är inblandat i beslutsfattande.

Foto: University of Washington/Stephan Guyenet Bild 2 av 11

När bilder på grönsaker visas märks bara en lätt förhöjd aktivitet, fläckar med blå färg, i hjärnans belöningscentrum.

Foto: University of Washington/Stephan Guyenet Bild 3 av 11

Vår fixering vid kalorier har gett magert resultat. Vi har aldrig varit fetare.

Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 4 av 11

Forskning ser hela tiden att hjärnans belöningssystem reagerar kraftigare på mat med mycket kalorier.

Foto: Terje Bendiksby/ TT Bild 5 av 11

”Biggest loser-syndromet” – vi tappar formen igen. En studie visade att 13 av 14 amerikanska deltagare i tv-programmet gått upp i vikt igen sex år efter sista sändningen.

Foto: Johan Söderlund/TT Bild 6 av 11
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT Bild 7 av 11
Foto: Waltraud Grubitzsch/TT Bild 8 av 11

Illustration: Thomas Molén

Bild 9 av 11
Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 11
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 11 av 11