Annons

”Systembolagets rödviner blir allt sötare”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att ha bott fyra år i Wien, där torra friska rödviner dominerar, och flyttat tillbaka till Sverige, chockas jag av söta röda Systembolaget, skriver debattören Urban Laurin.

Under strecket
Publicerad

Urban Laurin

Foto: Privat Bild 1 av 1

Vi måste dra ned på konsumtionen av socker. Den ökande sockerkonsumtionen leder till fler sjukdagar, fler sjuka och fler dödsfall. Tvärt emot detta budskap väljer Systembolaget att sprida det söta över Sverige.

Professor Martin Ingvar tillhör dem som varnar för det söta, och konstaterar att det inte bara är socker utan även annat som vi upplever ha en söt smak som ställer till problem. Andra söta smaker signalerar till hjärnan att ”nu kommer det socker – släpp på insulin”. Men eftersom det inte är socker utan en söt smak, så dammsuger insulinet kroppen på det lilla socker som finns kvar. Resultatet blir att man får ett kraftfullt sug efter mer socker.

Annons
Annons
Annons