Systembolagets fest kritiseras

Får en personalfest i ett statligt bolag kosta 14 miljoner kronor? Ja, säger Riksskatteverket som har koll på reglerna för representation. Men Systembolaget får stark kritik för firandet av det krisdrabbade företagets 50-årsdag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Riksskatteverket publicerade en översikt av reglerna för förmånsbeskattning och avdragsrätt vid personalfester för knappt en månad sedan.

– Det här räknas som personalvård. Det viktiga är att det verkligen handlar om en personalfest, och inte en turistresa till Wien som ett exempel hämtat från verkligheten, säger Björn Sjökvist, skattedirektör på Riksskatteverket.
Men enligt flera bedömare kunde tajmingen för Systembolagets personalfest, där 3 500 anställda firade på Älvsjömässan under allhelgonahelgen, knappast ha varit sämre. Förra året lanserade bolaget ett sparpaket på 120 miljoner kronor och 80 tjänster försvann. Två dagar efter festen startade rättegången om den omfattande mutskandalen. Hans de Geer, tidigare professor på Handelshögskolan som arbetar med företagsetik, anser att Systembolaget gjort en allvarlig felbedömning.

Annons
Annons
Annons