Systembolaget vill slå ut all konkurrens

Under strecket
Publicerad
Annons

Systembolagets vd Magdalena Gerger med flera går nu ut och kritiserar City Gross initiativ att samarbeta med det danska företaget Winefinder (
Brännpunkt 26/6). City Gross vill erbjuda sina kunder möjligheten att köpa vin och få det hemlevererat tillsammans med beställda matvaror. Ett initiativ som gör det lättare för kunderna att kunna tänka mat och dryck som passar ihop inför helgens begivenheter, samt sparar tid då man slipper köa på systemet en fredagseftermiddag.

Möjligheten att beställa hem vin på nätet finns redan idag, både via så kallade vinklubbar och via systembolagets egen hemleveranstjänst. Så när Gerger med flera nu går ut och rasar om hur detta kommer att fördärva folkhälsan, känns kritiken en aningen skenhelig. Det i sig är inte heller så konstigt eftersom huvudskälet bakom såväl Systembolagets hemkörning som Gergers kritik av City Gross inte är folkhälsa, utan i själva verket att eliminera den lilla konkurrens som finns och försöka hålla liv i ett förlegat monopol som fler och fler börjat ifrågasätta.

Annons
Annons
Annons