”Systembolaget stimulerar det söta”

Urban Laurin
Urban Laurin Foto: Privat, Leif R Jansson/TT

Systembolagets beskrivningar av de viner de vill köpa är ofta mycket specifika, och slår exempelvis fast att vinerna måste ha karaktär av just fruktkompott, choklad och andra sötsaker. Många importörer har fört fram kritik mot att Systembolaget därmed tvingar fram artificiellt smakande viner, skriver Urban Laurin i en slutreplik.

Publicerad
Annons

Det är välkommet att Systembolaget nu tar steget att informera kunderna om de röda vinernas innehåll av socker (28/7). Många kommer säkert att bli förvånade över sockerbomberna. Men som jag skriver i min artikel är det också ett problem att många viner har en mycket söt smak, även om de inte har högt innehåll av socker. Systembolaget använder sedan länge smakklockor som för röda viner visar strävhet, fyllighet och fruktsyra. Med tanke på alla rödviner som smakar fruktkompott så vore det på sin plats med en klocka även för upplevd sötma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons