Systembolaget kontrollerar 1 200 anställda

Hela 1 200 anställda ska kontrolleras av Systembolaget i företagets egen granskning av muthärvan. Mycket är ännu oklart. Och först en bit in i på nästa år kan granskningen bli klar.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Det är svårt att sätta ett datum. Just nu sätter vi till alla klutar för att hinna fram med fas ett. Men vi går in i fas två så fort det är praktiskt möjligt, säger Lennart Agén, biträdande presschef på Systembolaget.
Fas ett innebär en granskning av cirka 250 anställda i ledningsfunktion och/eller vid huvudkontoret. Målet är, enligt Agén, att där vara klar den 15 december.
Men det är bara en mindre början. I fas två ingår samtliga butikschefer och biträdande butikschefer i Systembolagets 425 butiker. Och redan för fas ett brådskar det. Företagsledning och ”nyckelpersoner” ska synas av externa granskare. Men några sådana är inte utsedda ännu.

I dag är kring 90 Systembolagsanställda misstänkta för att ha tagit emot mutor av olika leverantörer. Företaget har sagt att det kommer att gå hårt fram. Avsked väntar för dem som grovt överträtt bolagets policyregler.
Agén säger att granskningen först går till så, att den som ”vill berätta kan höra av sig till någon i central funktion”. Och visst finns
visserligen risken för att någon medvetet inte berättar allt.

Annons
Annons
Annons