Annons
X
Annons
X

Systembolaget har lyckats lura regeringen

Regeringen har ansvar för alkoholpolitiken och tillgänglighet men har istället helt lämnat walk-over till Systembolaget att själva sätta spelreglerna. Vi kan bara gratulera Systembolaget och Carl B Hamilton till en väl utförd lobbykampanj där vinklubbar har utmålats som det stora hotet mot folkhälsan, skriver Patrik Brännfors, vd Vinoteket.

Vinklubbarna vänder sig till vinintresserade människor, som söker ett bredare sortiment. Det kan inte jämföras med Systembolagets hemkörning, skriver artikelförfattaren.
Vinklubbarna vänder sig till vinintresserade människor, som söker ett bredare sortiment. Det kan inte jämföras med Systembolagets hemkörning, skriver artikelförfattaren. Foto: DAN HANSSON

BRÄNNPUNKT | HEMKÖRNING

Att ge Systembolaget samma möjligheter som vinklubbarna kan få förödande konsekvenser för folkhälsan.
Patrik Brännfors

Vinklubbarna i Sverige står för 0,7 procent av den totala vinmarknaden. Denna marknadsandel har utmålats av Systembolaget, i en omfattande lobbykampanj, som ett så pass stort hot att de nu måste börja leverera starksprit hem till svenskarnas dörrar för att kunna berättiga sin egen existens. Systembolaget ska vara ett bolag som inte drivs av vinstintresse utan har som uppgift att genom sitt monopol värna folkhälsan. Vi ställer oss dock frågande till vilka drivkrafter som stått bakom beslutet och på vilket sätt folkhälsan värnas genom att öka tillgängligheten på bl a starksprit så brutalt.

Rosengrendomen från 2007 slog fast att privatimport av vin inte utmanade Systembolagets monopol och att det därmed är fullt lagligt. Domen innebar att vinklubbar, som Vinoteket, kunde bedriva verksamhet i Sverige. Idag finns det ett relativt begränsat antal vinklubbar och den totala försäljningen på nätet motsvarar drygt en miljon liter vin jämfört med Systembolagets 181 miljoner liter vin.

Annons
X

Den folkpartistiske riksdagsledamoten Carl B Hamilton menar dock att denna andel på 0,7 procent utmanar hela Systembolagets legitimitet. Han menar att om vinklubbarna får leverera vin hem till dörren så måste även Systembolaget få göra det. Att en riksdagsledamot från ett parti som är delvis sprungen ur nykterhetsrörelsen vill öka Systembolagets försäljning kan te sig märkligt. Kanske kan det förklaras med det faktum att Hamilton även sitter i Systembolagets styrelse.

Att ge Systembolaget samma möjligheter som vinklubbarna kan få förödande konsekvenser för folkhälsan. Det finns nämligen två avsevärda skillnader mellan vinklubbarnas och Systembolagets hemleverenser. Vinklubbarna vänder sig till vinintresserade människor, på jakt efter ett bredare utbud av viner, medan Systembolaget vänder sig till alla med hela sitt produktsortiment. När vinklubbarna erbjuder kvalitetsvin – oftast i en högre prisklass – erbjuder Systembolaget massleverenser av bag-in-box, ölflak och spritflaskor. Det kommer med största sannolikhet att vara dessa tyngre varor som Systembolagets postombud hjälpsamt kommer att leverera hem till porten. För att det hela ska löna sig behöver man också beställa mer än vad man kanske i annat fall skulle behöva. Allt för att ”man ska öka servicen” till svenska folket som folkhälsominister Maria Larsson motiverade beslutet med.

Man skulle kunna tro att nykterhetsrörelsen skulle reagera på detta beslut som innebär större tillgänglighet av lågprisvin, starköl och starksprit. Tvärtom har nykterhetsrörelsen blint välkomnat beslutet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att Systembolaget, med Carl B Hamilton som galjonsfigur, inte bara har lyckats utmåla vinklubbarna som det stora hotet mot folkhälsan och Systembolaget, utan också lyckats lura både nykterhetsrörelsen och regeringen att öppna upp för spritutkörning, är häpnadsväckande. Att Systembolaget dessutom har lyckats övertyga regeringen om att de själva är bäst lämpade att utse de personer som ska granska försöksverksamheten och i vilka regioner de ska få bedriva denna verksamhet är absurt.

  Systembolagets uppdrag handlar om att värna folkhälsan genom att begränsa tillgängligheten. Regeringen som ska sätta spelreglerna för denna har nu istället helt lämnat walk-over till Systembolaget att själva sätta dessa spelregler.

  Vinoteket är ett företag som säljer kvalitetsvin till kunder som är intresserade av vin på ett smidigt sätt. Vi ger aktiv rådgivning för att stärka kopplingen mellan mat och vin. Vår distribution sker på ett lagligt sätt – inom EU-rättens och nationell lagstiftnings ramar – där till exempel åldersgränskontroll ingår. Med vår marknadsposition som ledande företag bland vinklubbarna har vi hittat en nisch som Systembolaget inte täcker och vår verksamhet hotar på inget sätt Systembolaget. Vår verksamhet hotar inte heller folkhälsan eller den svenska alkoholpolitiska modellens intentioner.

  Regeringens beslut däremot, som ger klartecken för Systembolaget att köra hem sprit, bag-in-boxvin och öl direkt till dörren, gör det däremot. När regeringsbeslutet blev officiellt utropade Carl B Hamilton seger på sin blogg. Vi kan bara gratulera Systembolaget och Carl B Hamilton till en väl utförd lobbykampanj och regeringen är uppenbart grundlurad. Men frågan till regeringen, framför allt till folkhälsominister Maria Larsson, kvarstår; på vilket sätt är Systembolagets hemkörning en vinst för folkhälsan?

  PATRIK BRÄNNFORS

  vd Vinoteket

  Annons
  Annons
  X

  Vinklubbarna vänder sig till vinintresserade människor, som söker ett bredare sortiment. Det kan inte jämföras med Systembolagets hemkörning, skriver artikelförfattaren.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X