Annons
X
Annons
X

Systembolaget har inte spelat ut sin roll

REPLIK | ALKOHOLPOLITIK

Nu finns det kapitalstarka krafter som verkar för att kringgå och underminera den svenska ansvarsfulla alkoholpolitiken.
Barbro Westerholm

Vi är i Sverige överens om vikten av en ansvarsfull alkoholförsäljning, med en balans mellan att förebygga alkoholens negativa verkningar och att erbjuda kunder en bra service.

I denna ordning, som har varit framgångsrik i att hålla nere alkoholskadorna på en internationellt sett relativt låg nivå, spelar Systembolaget en central roll. Med uppdraget att ha ensamrätt på alkoholförsäljning följer också krav på kontroller och information om riskerna med hög alkoholkonsumtion. Systembolaget genomför noggranna kontroller för att inte sälja till minderåriga, berusade eller när det finns misstanke om langning, och arbetar med att främja en sund och måttlig dryckeskultur.

Annons
X

Men nu finns det kapitalstarka krafter som verkar för att kringgå och underminera den svenska ansvarsfulla alkoholpolitiken. Också ett fåtal politiker driver på i denna riktning. Hit hör
Per Ankersjö (C), som kritiserar planerna på att utvidga Systembolagets service (Brännpunkt 21/9).

Angreppen på en ansvarsfull alkoholförsäljning i Sverige sker på flera fronter:

Det pågår en kampanj för att det ska bli tillåtet att etablera kommersiella spritbutiker var som helst i Sverige. Detta sker med den skönmålande beteckningen ”gårdsförsäljning”, men skulle innebära att också utländska alkoholdrycker kan säljas direkt till konsumenter även i exempelvis storstädernas förorter.

Dessutom börjar nu kommersiella sprithandlare på nätet att öka sin marknadsföring rejält. Det finns i dag 68 företag som genom att påstå att man ”bistår” en enskild köpare att utöva sin rätt till privatimport, kringgår lagstiftningen. Det utredningsförslag från 2007 om att kommersiella mellanhänder inte skulle tillåtas att förmedla alkoholdrycker i privatimport till Sverige försvann nämligen, utan debatt.

Om vi tillåter att den svenska alkoholpolitiken på detta sätt undermineras, hamnar vi på ett sluttande plan. Då kommer det inte att dröja länge innan det höjs röster för att tillåta höjda kvantiteter per försäljningsställe, att inte behöva erbjuda en ”upplevelse” i samband med alkoholköpet, eller att andra begränsningar tas bort. Det skulle få långtgående konsekvenser, med ökade alkoholskador, fler rattonykterhetsbrott, och så vidare. Därför är det viktigt att stå upp för en alkoholförsäljning som inte är vinstdriven, och som därför inte bygger på att ständigt vilja sälja mer.

Sju av tio svenskar stöder Systembolagets ensamrätt på försäljning av alkohol. Men för att ha ett högt förtroende också framöver behöver Systembolaget utveckla sin service. Därför är det bra att man ska erbjuda sina kunder rådgivning om mat och dryck samt hälsa i flera kanaler och en möjlighet att beställa ur hela sortimentet via nätet, samt att möjligtvis få det hemlevererat.

Just hemleveranser måste utredas noga, så att de genomförs inom ramen för ordinarie öppettider och i övrigt på ett sätt som inte bidrar till ökad alkoholkonsumtion.

Men att, som Per Ankersjö, påstå att planerna på en utvidgad service skulle visa att Systembolaget har spelat ut sin roll stämmer inte. Tvärtom, genom att följa med i utvecklingen kan vi i Sverige fortsatt ha en ansvarsfull alkoholförsäljning, där både folkhälsa, service och utbud står i fokus.

BARBRO WESTERHOLM (FP)

riksdagsledamot för Stockholms kommun län och partiets socialpolitiska talesperson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X