”Systembolaget får gärna ringa upp mig”

Johan Agrell är vinimportör och krögare.
Johan Agrell är vinimportör och krögare.

Johan Agrell tog vägen via köket till vinet. Här berättar han om naturviner, franska druvsorter och Systembolagets behov av en bra sommelier.

Under strecket
Publicerad

En utmaning är att resa runt i Bordeaux och hitta viner bortom de stora slotten.

Foto: Colourbox
Annons

Vinet tog över efter att Johan Agrell hade arbetat i nära tio år som kock. Han gick då en krögarutbildning på Grythyttans restauranghögskola, fick näsa för vin och läste allt han kom över, därefter gled han in i matsalen. Bland annat tog Johan rollen som delansvarig restaurangchef på stjärnkrogen Esperanto, han har arbetat som sommelier och funnits i driften av Fäviken samt varit med och startat vinbaren Gaston i Gamla Stan. I dag är han delägare i vinimporten Agrell & Hartley och en del av Roslagsgatans krogpärla Babette.

Vin och strategi:

Både som restauratör och importör låter jag min egen smak styra det jag erbjuder. Tycker jag att vinet är gott, köper jag det. Detta gör att Babettes utbud till stor del styrs av röda viner som är lättare, elegantare och har friskare syra än de mustiga varianter som många är vana vid. Det får vara så, på Babette vill vi hellre kunna säga att vi gillar alla våra viner än att försöka tillgodose allas smak. Min idé är också att varje ursprung ska ha sitt uttryck. Trender kommer alltid att finnas, som till exempel teknisk vinifiering och massor av nya ekfat eller det fantastiska uttrycket ”naturvin”. Om dessa trender utnyttjas på fel sätt finns risk för viner som i slutändan smakar likadant oavsett var de kommer ifrån. Det tar lång tid, kräver hårt arbete och mycket tålamod för att förstå en plats och respektera dess förutsättningar.

Annons
Annons

En utmaning är att resa runt i Bordeaux och hitta viner bortom de stora slotten.

Foto: Colourbox

Vin nu och då?

Det sker massor av förändringar, hela tiden. Men en stor del av ”vinbranschen” tycks tro och hoppas att allt ska förbli som det en gång var. Jag gillar att fler och fler restauranger vågar vara självständiga och inte bara följer gamla mönster. Det går att få ihop en bra business utan att skriva massa avtal med stora vinimportörer eller att använda sig av hutlösa påslag.

En bra vinlista är…

En bra vinlista kan innehålla tio viner från tio vitt skilda delar av världen eller 10 000 viner från samma region. En god vinlista måste tjäna sitt syfte, lira med resten av krogen och helst vara logiskt utformad.

En utmaning är att resa runt i Bordeaux och hitta viner bortom de stora slotten.
En utmaning är att resa runt i Bordeaux och hitta viner bortom de stora slotten. Foto: Colourbox

Vinregion att hålla ett öga på?

Jag är övertygad om att det kan göras och görs massor av gott, drickbart vin i Bordeaux. Och detta av riktiga människor bortom de stora slotten med sina grevar och baroner. Jag skulle vilja resa mer i Bordeaux för att se vad som händer. Annars fascineras jag av lokala druvsorter i Savoie och röda viner från Galicien. Mitt projekt för 2016 är att gå på djupet med Montepulciano i Abruzzo och att försöka motbevisa mitt egna gamla slagord att det inte görs gott vitt vin i Italien.

Du dricker?

Just nu massor av vin som har jäst och lagrats på betongtankar. Unga viner som aldrig sett skymten av ekfat är oslagbara.

Ett gott råd?

Jag har ett gott råd till Systembolaget: De bör ändra sina inköpsrutiner. Ingen av mina vinintresserade vänner handlar vin på den enda affären i Sverige där man får handla vin. Det är en paradox som Systembolaget borde ägna någon minut. Systembolaget borde anställa en intresserad sommelier i sina vinkällarbutiker och låta hen skapa ett personligt utbud av riktiga kvalitetsviner. Sen kan de ju fortsätta äta lunch med de stora drakarna och sälja deras boxar ändå, det är inte det jag vill ändra på. Jag vill bara hitta en endaste anledning till att gå till Systembolaget. De får gärna ringa mig, så ska jag hjälpa till med att anställa en bra sommelier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons